Australische dieren – De Roodnek Wallaby

1
338
De Roodnek Wallaby
roodnek-wallaby
De Roodnek Wallaby

Soort:  Roodnek wallaby
Latijnse naam: Macropus rufogriseus

De Roodnek Wallaby, ook bekend als de Bennet Wallaby, onderscheidt zich van de andere wallabysoorten door de witte wangen en de rode nek. De rest van het lichaam is grijs tot rood getint. De snuit, poten en tenen zijn zwart. Het dier wordt nogal eens verward met een kangoeroe, maar het is toch écht een heel eigen diersoort.

Waar vind je ze?

De Roodnek Wallaby leeft in het oosten van Australië. Ruwweg in het gebied dat begint met de grens tussen Queensland en Newsouth Wales tot South Australia. Ook op Tasmanië kun je hen tegenkomen. Tenminste, als je goed zoekt, want dit beestje is een nachtdier dat zich overdag verstopt in de dichte begroeiing van bossen.

leefgebied-roodnek-wallaby
Leefgebied Roodnek Wallaby

Wat eten ze?

De Roodnek Wallaby voedt zich voornamelijk met gras en kruiden. Meestal zal dit dier zich solitair bewegen, maar tijdens het grazen komen ze soms samen. Het liefst doen ze dit in gebieden waar bossen en open plekken zich afwisselen.

roodnek-wallabies-vechten
Twee roodnek Wallabies concurreren voor een wijfje.

Voortplanting

Het vrouwtje is met 14 maanden sexueel volwassen. Het mannetje doet er iets langer over, hij kan zich vanaf 19 maanden voortplanten. De Joey (het jong) brengt de eerste 9 maanden door in de buidel. Daarna blijft de moeder het jong borstvoeding geven, totdat het kleintje een jaar tot 15 maanden oud is.

Mens en dier

Vroeger werd de Roodnek Wallaby bejaagd. Inmiddels staat op de lijst van beschermde diersoorten. Dat betekent dat je extra blij mag zijn wanneer je er eentje tegenkomt.

Als je er eentje tegenkomt

De kans dat je een Roodnek Wallaby tegenkomt is altijd aanwezig. Als dit gebeurt, dan is het tijd om even te blijven staan, misschien je camera erbij te pakken voor een foto of filmpje en te genieten van hun gedrag. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je hen niet verstoord. Niet jagen of voeren dus, maar gewoon: op een respectvolle afstand blijven zodat de dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Over het algemeen is het dier niet agressief tegenover mensen, maar je moet het natuurlijk niet proviceren.

De Rode Kangoeroe binnen de Aboriginal cultuu

Voor de aboriginals was de natuurlijke omgeving enorm belangrijk. Voor elke belangrijke plek en elk dier is wel een verhaal of legende te vinden. Vaak zelfs wel meerdere. Zo ook voor de Roodnek Wallaby.

– volgt-

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER