Hoeveel denk JIJ dat het Great Barrier Reef waard is?

0
346
GBR-Great-Barrier-Reef
Great Barrier Reef, GBR (via Pixabay)

Wat zou dat nou kosten, zo een Great Barrier Reef? Geen idee waarom, de mensen van de Great Barrier Reef Foundation vonden het belangrijk om dit uit te zoeken.

Dus gaven ze de accountants opdracht tot een onderzoek. Snel sloegen deze aan het rekenen om de totale waarde van het Great Barrier Reef te bepalen. Daarbij keken ze naar de economische waarde, sociale waarde en de merkwaarde van het Great Barrier Reef. Het totaal onderaan de streep: AUS$ 56 miljard (€ 37,5 mrd).

Onschatbaar

De gemiddelde Australiër of toerist zou het Great Barrier Reef van onschatbare waarde vinden, maar daar doen ze bij Deloitte niet aan. Voor hun schatting gingen ze uit van tientallen bronnen, aangevuld met een enquete onder 1500 mensen uit tien landen. Vervolgens gingen ze 6 maanden puzzelen.

Great Barrier Reef van enorme waarde voor toerisme

De grootste factor in de waarde is het toerisme, dat AUS$ 29 miljard oplevert (€ 19,5 mrd). Een goede tweede met AUS$ 23,8 miljard (€ 16 mrd) is “indirecte waarde/niet-gebruikte waarde”. Een vage term, die zoveel betekent als de waarde die een gevolg is van het feit dat mensen weten dat het rif bestaat. Vervolgens is er nog het recreatieve gebruik, dat goed is voor AUS$ 3,2 miljard (€ 2,1 mrd). Denk hierbij aan mensen die een weekendje gaan duiken.

Bijdrage aan de economie

Het rapport concludeert dat het rif jaarlijks AUS$ 6,4 mrd (€ 4,3 mrd) toevoegt aan de Australische economie. Ruim tweederde daarvan wordt in Queensland verdiend. Niet raar, aangezien het grootste deel van het GBR voor de kust van Queensland ligt.

Werkgelegenheid

Het Great Barrier Reef levert in totaal 39.000 mensen een baan op. Daarnaast zijn er nog 25.000 banen die indirect met het rif samenhangen. Dat is een totaal van 64.000 banen dat afhankelijk is van het Great Barrier Reef. Daarmee is het Rif belangrijker dan grote Australische bedrijven als de National Australia Bank (34.000 banen), Telstra (33.000 banen) of Qantas (26.000 banen).

Waardevol

De baas van de Great Barrier Reef foundation ziet in het rapport een bevestiging van het belang van het GBR voor Australië. “Getaxeerd op AUS$ 56 miljard, is het rif meer waar dan twaalf keer het Sydney Opera House. Dit rapport laat duidelijk zien dat het Great Barrier Reef – als ecosysteem, als economische motor, als wereldschat- too big to fail is.”

Al Gore (die van “An Inconvenient Truth”) noemt het rapport een hoogstnodige holistische blik op de waarde van het rif: “Elk falen deze onmisbare natuurlijke bron te beschermen zou ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor Australië, maar voor de wereld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER