Iedereen zijn stokpaardje

0
278
Stokpaard rijden, serieuze sport (Foto: SCRDA)

We kennen ze allemaal wel. Van die mensen die te pas en te onpas hun stokpaardje berijden. De een grijpt elke gelegenheid aan om te betogen dat we écht vegan moeten worden, de ander is helemaal voor het legaliseren van weed. Weer een ander vindt dat we het leven serieus moeten nemen: goede studie, werken…en vooral niet backpacken. Ook in Australië berijden mensen met alle liefde hun stokpaardjes.

Letterlijk, dan wel.

Stokpaardruiter toernooi

In Queensland wordt een dressuurtoernooi gehouden voor stokpaardrijders. Precies wat je zou verwachten van een dergelijk toernooi: een “bak”, voltes, een jury, mooie pasjes. Het enige wat ontbreekt: paarden.

Een serieuze sport…echt

Als je nu een beetje begint te gniffelen… de beoefenaars beschouwen hun hobby als een echte sport. In Finland, waar iemand het op de heupen kreeg en deze sport uitvond, zijn inmiddels al 10.000 beoefenaars te vinden.

Organisator Coralie Kedzlie, van Sunshine Coast Riding for the Disables Australia, is verantwoordelijk voor het importeren van deze sport. Ze noemt het een sport die voor iedereen toegankelijk is met grote voordelen voor je fysieke en geestelijke gezondheid: “Je kunt proeven opzetten waarmee je mensen aanmoedigt mobieler te worden”.

Stokpaard rijden, serieuze sport (Foto: SCRDA)

Onderdelen van een internationaal toernooi

Komende zondag vinden een aantal wedstrijdonderdelen plaats. Deelnemers kunnen hun krachten meten bij de dressuurproef en springsport.

Omdat er ook een Franse ruiter is ingeschreven, spreekt de organisatie van een internationaal toernooi. Ze staan dus open voor jouw deelname.

Jury

Hoewel het om de lol gaat, zullen deelnemers door een professionele jury worden beoordeeld. En die jury beoordeelt hen precies zoals ze dat zouden doen als de ruiters een echt paard zouden rijden: “Deelnemers kunnen hun stokpaardje berijden zoals ze willen, maar de jury zal vooral letten op stijl en soepelheid van beweging”. Het is dus zaak om enige souplesse ten toon te spreiden: “Je kunt zeggen dat het wat dommig is, maar het is hartstikke leuk en verdomd goede lichaamsbeweging.”

Meedoen? Kijken?

Wil je dit eens goed bekijken? Of wil je kijken hoever je komt? Bezoek dan SCRDA. 2 Monak Rd, North Arm, Queensland. (vlakbij de Bruce Highway, niet ver van Noosa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER