Het is nu ECHT koud in Australië

0
322
Brrr...tijd voor hot chocolate!

Er verschenen al vaker artikelen op deze site over “kou” in Australië. Vorige maand nog kon ik slechts grinnikken terwijl ik schreef over een extreme kou van 5 graden onder nul.

Maar goed, nu begint het dan écht koud te worden. In de zuidoostelijke helft van Australië (New South Wales, Victoria) vroor het 12 graden.

Vertraging

Deze lage temperaturen zorgen voor mooie witte plaatjes, maar het zorgde ook voor kleine vertragingen nu vliegtuigen bedekt waren met een laag ijs. Dat moest eerst verwijderd worden voor er gevlogen kan worden. IJs tast namelijk de aerodynamica aan, waardoor het lastig is om in een rechte lijn te blijven vliegen.

Dat verwijderen is nog best bewerkelijk, want het hele toestel moet worden besproeid met een verwarmde vloeistof (glycol). Dat doet het ijs smelten en voorkomt dat er nieuw ijs vormt.

Alleen werkt deze oplossing slechts 10 minuten, dus is het zaak de boel snel ijsvrij te krijgen en dan meteen de lucht in te gaan. Eenmaal “airborne” genereren de motoren voldoende hitte om (via een stelsel van buizen) de romp ijsvrij te houden.

Brrr

Ook in andere plaatsen was het koud. Ballarat kreeg 2 graden vorst voor de kiezen, Mount Hotham (daar is hij weer) tikte bijna de -8 aan.

Orange, bekend om de citrusvruchten was verre van zomers met -6 en in hoofdstad Canberra zal het werk aan de extra hekken rondom Parliament House wat vertraagd zijn. Want bij -7 werkt het niet heel lekker…

Record niet gehaald

Overigens is het wel eens kouder geweest. Het kouderecord is gevestigd in Charlotte Pass (Mount Kosciusku). Daar was het op 20 juli 2010 19,6 graden onder nul. Ja, dan krijg je zin in warme chocolademelk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER