Koud: Chilly in Australië

0
262
Sneeuw op Mount Hotham (Vic).. Foto: SMH

Het is koud in Australië. En dat zijn ze daar niet gewend. Dus heeft het nieuws hele rapportages over dat wat elke Australiër voelt wanneer ze naar buiten gaan. Het is koud. Jawel.

Sydney: Koudste april in afgelopen vijf jaar

In Sydney was het afgelopen zaterdag de koudste april morgen sinds vijf jaar. Zo koud zelfs, dat mensen hun jas weer moeten opzoeken. Hoe koud het was zul je niet geloven. De minimumtemperatuur was 10,2 graden, maar het voelde als 7 graden door de koude wind. Dat was dus ’s nachts.

Er wordt dan ook al gewaarschuwd dat zondagse sporters zich warm moeten kleden.

Brisbane en elders

Sneeuw op Mount Hotham (Vic).. Foto: SMH

Ook in Brisbane is het koud: 13 graden (hoewel, toen ik er zelf was in juli, hartje winter, was het er min 2, dus zó koud is het zelfs voor Brizzie niet). In Stanthorpe was het 2 graden en in het plaatsje Falls Creek sneeuwde het zelfs.

Zijn ze niks gewend?

Als je dit zo leest, zul je misschien denken dat die Aussies niets gewend zijn. En dat klopt. Want hoewel dit voor Nederlanders gewone temperaturen zijn, is het voor de regio extreem koud. Wel 10 graden minder dan gebruikelijk in het grensgebied van New South Wales en Queensland. Voor sommige plaatsjes (Toowoomba en Longreach, bijvoorbeeld) is het er sinds 18 jaar niet meer zo koud geweest (in april).

Een weerman verklaart de kou: “Hogedrukgebieden zijn veel dominanter geweest in April”. Dit ging gepaard met helderdere luchten en een droge wind uit het zuiden.

Verwachting mei-juli

De lange termijnverwachting voor de komende maanden (winter in Australië) is de mens wat vriendelijker gezind. Het ziet er naar uit dat het een relatief warme winter gaat worden.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER