OV Sydney moderniseert, grijpt terug op het oude

0
385
Wynyard-Sydney-NSW-Australia
Wynyard Bus Station, Sydney, NSW (Afb: Google Streetview)
Wynyard-Sydney-NSW-Australia
Wynyard Bus Station, Sydney, NSW (Afb: Google Streetview)

Ik heb veel tijd doorgebracht op Wynyard in Sydney (NSW). Komend uit de metro, moest ik daar altijd overstappen op de bus naar de noordkant van de stad, waar ik mijn vriendin bezocht. Het was op Wynyard een drukte van belang.

Bussen reden af en aan. Veel daarvan waren van die typische harmonicabussen: dubbel-lang, met zo een rubberen scharnier halverwege. Deze bussen gaan verdwijnen, want de deelstaatregering van New South Wales heeft besloten dat het tijd is voor iets nieuws.

Als het oude weer nieuw is.

Hoewel, iets nieuws. Zo nieuw is het idee van NSW niet. Andrew Constance, minister van Transport: “We vervangen die harmonicabussen doordubbeldekkers.”

Verkeersopstoppingen

De reden dat NSW van de lange bussen afwil is omdat ze teveel ruimte innemen. Door de hoogte in te gaan in plaats van de lengte, nemen de bussen minder ruimte in, kunnen ze bochten makkelijker nemen en hoeven andere weggebruikers minder aan de kant: “Dit is de kant die we op moeten. We zullen de oude bussen langzaam uitfaseren”.

Verzet

Het management van het OV in Sydney is niet zo gecharmeerd van het plan. Dit is overigens niets nieuws, want de plannen van de huidige minister vallen eigenlijk nooit goed. Een hoge functionaris van het OV-bedrijf: “Ik denk dat dit belachelijk is. De harmonicabussen met hun drie deuren kunnen hele korte stops maken. En ik zie een dubbeldekker nog niet over secundaire wegen rijden waar boomtakken over de weg hangen.”

Overigens zal het nog wel een tijdje duren voordat alle harmonicabussen (of Bendies, zoals de locals ze noemen) van de weg verdwenen zijn. Alle dubbeldekkers (170 in totaal) moeten nog besteld worden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER