RIP GBR…

0
397
GBR-Great-Barrier-Reef
Great Barrier Reef, GBR (via Pixabay)

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat het Great Barrier Reef gevaar loopt. Berichten van massale sterfte door Coral Bleaching zijn ook geen zeldzaamheid meer. Maar of het rif nog te redden is? Wetenschappers hebben aan een Australische overheidscommissie laten weten dat de huidige aanpak om het Great Barrier Reef tot mislukken gedoemd is. Volgens hen moet de overheid haar pogingen om het Great Barrier Reef staken. In plaats daarvan zou de Australische overheid zich moeten richten op het redden van de ‘ecologische functie’. Dat zou trouwens ook stukken makkelijker zijn.

“Great Barrier Reef niet te redden”

GBR-Great-Barrier-Reef
Great Barrier Reef, GBR (via Pixabay)

Volgens de wetenschappers is de huidige strategie ingehaald door de werkelijkheid. Door de klimaatverandering is de watertemperatuur gestegen. Ook is de chemische samenstelling van het zeewater veranderd. De huidige reddingsstrategie is in maart 2015 vastgesteld. In dat plan werden miljarden vrijgemaakt om de gezondheid van het koraal te redden. Dat zou het koraal in ieder geval tot 2050 moeten beschermen. Maar helaas, dat blijkt nu al mislukt te zijn.

Het Great Barrier Reef, dat aan de oostkust van Australië ter hoogte van Queensland ligt, is het grootste koraalrif ter wereld. Het is onderdeel van een belangrijk ecosysteem, zowel voor de oceaan als voor het landleven. Metingen laten zien dat het rif sneller afsterft dan verwacht.  Als het Great Barrier Reef verdwijnt, zou dit fatale gevolgen voor het ecosysteem hebben.

Hopeloos?

De wetenschappers stellen dat de ecologische functie van het rif niet vereist dat het rif ook in leven is. Volgens hen kan ook dood rif prima dienst doen als beschutting voor vissen en andere dieren. Nogal hopeloos, toch? Er straalt echter een sprankje hoop. Als Australië het Reef 2050-plan herziet zouden de doelstellingen alsnog gehaald kunnen worden en kan het Great Barrier Reef worden gered. Dit zal echter waarschijnlijk wel een forse verhoging van het budget eisen. En of de regering daartoe bereid is…?

LAAT EEN REACTIE ACHTER