Tijd om een paraplu te kopen: hevige regen op komst

0
287
regen
Foto: Joshua K. Jackson (via Unsplash.com)

Voor de enkele Aussie die het nieuws niet gevolgd heeft komt het misschien als een verrassing. Maar het gaat regenen. Heel hard regenen.

Door een lage drukgebied dat langzaam maar zeker de hele oostkust overneemt, zal er in de komende dagen evenveel regen vallen als normaal gesproken in een hele maand.

Zondvloed

Een gebied in Queensland krijgt helemaal de volle laag. Daar is de verwachting dat er in deze drie dagen vijfmaal zoveel regen valt als normaal is voor de hele maand mei.

Vooral het midden van Queensland (Bowen, Townsville, Mackay) krijgen het zwaar te verduren. Normaal valt er in Townsville zo’n 32 mm regen in mei. Zij krijgen de komende dagen tussen de 50 en 150 mm te verstouwen.

Overstromingsgevaar

Vooral in gebieden waar de grond nog helemaal verzadigd is door orkaan Debby betekent deze zware regen een verhoogd risico op overstromingen.

Afbeelding: Sky News

Bijna het halve land wordt door de regen getroffen. Brisbane, Sydney en Melbourne krijgen de volle laag. Maar ook Adelaide en zelfs Perth krijgt wat van de regen mee. Naar verwachting zal de meeste regen tussen donderdag en zaterdag vallen, en dat over de hele oostkust.

Een weerman: “Een groot deel van het Murray-Darling gebied zal te maken krijgen met 25-50mm regen – evenveel als normaal een maand.”

Ook Griffith, een bekende plek voor de fruitplukkende backpacker, zal 50mm regen krijgen, 15mm meer dan normaal in mei.

Tijd om een “brolly” (=paraplu) te kopen dus. Of lekker binnen te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER