Verandering werkvisum Australië

0
412
Uluru, de bekendste steen ter wereld, ligt in Australië

Australië gaat de regels van het Werkvisum (Visum 457) fors aanscherpen. Dat maakte Malcolm Turnbull, de premier, bekend. Volgens hem is het nodig de visum voorwaarden strenger te maken, om daarmee landgenoten “voorrang te geven voor Australische banen”. Eén van de eisen bij het nieuwe visum is dat de buitenlandse werknemer de Engelse taal beter moet beheersen.

Reactie op rechts?

Australië heeft, zoals veel landen, op dit moment te maken met een sterke opkomst van politiek-rechtse partijen. Australië heeft al een grote controle over haar grenzen. De visumprocedure is duidelijk en helder. De manier waarop het land omgaat met asielzoekers is streng, en volgens sommige partijen onrechtvaardig. Wat ook helpt bij het bewaken van de grenzen is de enorme afstand over zee die een vluchteling zou moeten afleggen. Toch is dat niet voldoende, getuige de opkomst van partijen als One Nation, die een sterker nationalistische politiek voorstaan.

Turnbull, die het in de peilingen niet al te best doet, ontkent echter dat dit nieuwe visumprogramma een reactie is op extreem-rechts. Maar toch… Turnbull: “Onze hervormingen zullen één simpel doel hebben: Australische banen en Australische waarden”.

De oppositie is sceptisch, getuige een tweet van Bill Shorten (fractievoorzitter Labor): “De enige baan die Malcolm Turnbull wil redden is die van hemzelf”.

Hoger opgeleid

Turnbull gaf aan dat hij met de nieuwe visumregels denkt dat het land hogergekwalificeerd personeel zal binnen houden, wat beter zou zijn dan de goedkope, ongeschoolde krachten die nu via het Werkvisum het land binnen komen.

“We zijn een immigratieland. Maar feit blijft dat Australische werknemers voorrang moeten hebben op Australische banen. We zullen niet langer toestaan dat het Visum-457 een paspoort is naar banen die ook naar Australiërs hadden kunnen -en moeten- gaan”.

Geschiedenis

Het Werkvisum is in de jaren ’90 van de vorige eeuw geïntroduceerd. Doel was om zakelijke professionals en hooggeschoolde immigranten sneller tot het land toe te laten. In de loop der jaren zijn er echter steeds meer categorieën toegevoegd, waardoor het visum zijn doel voorbij schiet. Het ene schandaal na het andere stak de kop op. Steeds ging het daarbij om werkgevers die met het visum goedkope krachten uit het buitenland haalden, terwijl er voldoende werkzoekenden waren die de baan ook konden vervullen.

“We dragen het Werkvisum ten grave. Het heeft zijn geloofwaardigheid verloren,” aldus Turnbull.

Veranderingen

Het Visum 457 wordt momenteel gebruikt door ruwweg 95.000 werknemers. Zij zullen in plaats van een Werkvisum een tijdelijk visum krijgen. Ondertussen wordt de lijst van banen die een visum waardig zijn gehalveerd. Het gaat dan nog steeds over meer dan 200 functietitels.

De geldigheidsduur van het nieuwe visum is 2 jaar, wat mogelijk met 4 jaar verlengd kan worden. Een (pittige) taaltest is onderdeel van de procedure.

Backpackers

Backpackers, jongeren die een jaar of twee door Australië willen reizen en daarbij allerhande baantjes aanpakken, zitten bij de visumwijziging goed. Zij maken gebruik van het Working Holiday Visa (WHV), dat een ander doel heeft dan het Werkvisum. Het WHV blijft ongewijzigd van kracht. Voor de gemiddelde backpacker heeft de visumhervorming dan ook geen gevolgen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER