Didgeridoo spelen

0
180
photo of a didgeridoo

WAARSCHUWING

Volgens de Aboriginal overlevering, is de didgeridoo een instrument voor mannen. De voorouderlijke geesten zouden eisen aan de speler stellen die een vrouw niet aankan. Een vrouw die didgeridoo speelt, zou volgens deze overlevering dan ook onvruchtbaar worden. Daarnaast kan het zijn dat er nogal raar gereageerd wordt als een vrouw didge speelt.
Hoewel ik de kans op een van beide dingen klein acht, waarschuw ik je toch maar even!!

 

Deze must-do hangt sterk samen met de Aboriginal must-do. De “didge” staat samen met de pluche koala hoog in de top 5 van Australie souvenirs. Koop niet zo een didge in Sydney, want die zijn hoogstwaarschijnlijk nep. Een beetje didgeridoo zal toch minimaal AUS$150,- kosten. Als je een didge aan wilt schaffen, let er dan op dat je er ook echt op kunt spelen. Zelf zul je daar waarschijnlijk nog niet toe in staat zijn, maar over het algemeen wil de winkeleigenaar wel even een deuntje voor je spelen.

photo of a didgeridoo

Alice Springs heeft een groot aantal “aboriginal art galeries” waar je didgeridoo’s kunt aanschaffen. Het schijnt dat je verder in het noorden goedkopere didges kunt kopen, maar daar kan ik niets met zekerheid over zeggen. Het is natuurlijk erg leuk om met zo een mooie didgeridoo thuis te komen, maar als je erop kunt spelen is het natuurlijk net wat beter. Didgeridoo lessen kun je krijgen van andere backpackers, maar je kunt natuurlijk ook zelf een cursus volgen. Zelf heb ik een paar lessen gehad in het Aboriginal Art& Culture Centre (vlakbij de KFC in Alice Springs). Tijdens de eerste les lukte het me de basistoon uit mijn didge te krijgen. In de andere twee lessen leerde ik wat effecten, zoals circular breathing, “the hopping kangaroo” en de “Kookaburra”). Mijn didge hangt hier aan de muur en zo af en toe speel ik nog een deuntje (tot frustratie van mijn buren…)

Didgeridoo oplossing tegen snurken?

Bron: Nine MSN, 23 december 2005

Zwitserse onderzoekers hebben in 2005 ontdekt dat het spelen op een didgeridoo klachten van slaap apnoea vermindert. Lijders aan deze kwaal hebben ’s nachts last van een geblokkeerde luchtweg. Dit leidt tot snurken, luchthappen, snuiven en continue wakker worden. Daarnaast verhoogt deze aandoening het risico op hart- en bloedvatkwalen.

De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van een onderzoeksgroep van 25 patienten en staan te trappelen om het onderzoek voort te zetten. Ze denken dat het effect van didgeridoospelen hem zit in de speciale ademtechnieken die nodig zijn om het instrument te bespelen.

Misschien is dit nog een extra reden om een Didgeridoo mee naar huis te nemen: kun je terug in Nederland mooi “slaaptherapieën” geven!

terug naar overzichtskaartje

LAAT EEN REACTIE ACHTER