Het is spijtig, maar nog steeds de realiteit: een verre reis is op dit moment geen goed idee. Ook teruggeworpen op jezelf backpacken door een onontdekt stukje wereld zit er even niet in. Maar waar een deur sluit gaat een raam open, toch? Grijp jouw kans om eens in je eigen land uit je comfortzone te stappen, en alleen op verkenningstocht te gaan. Je zult zien: ook in Nederland valt ontzettend veel te ontdekken!

 

Bedwing Limburgse heuvels

Het meest on-Nederlands stukje Nederland is waarschijnlijk Zuid-Limburg. Hier waan je je in een ander land, dankzij het unieke heuvelland, de bourgondische gastvrijheid en, natuurlijk, de zangerige taal! Dit is de perfecte plek om in je eentje ultiem te genieten van eindeloze wandelingen door 5-sterren natuur. Op vakantie gaan in Nederland is in deze streek vooral in de lente en de zomer een goed idee: zie de wijngaarden in volle bloei en geniet tijdens jouw wandelingen af en toe op een picknickkleed van het uitzicht: als dat geen vakantie is? 

 

Varen over Fryske marren

Ook in het noorden van het land doet de taal voor niet-locals buitenlands aan. Ja hoor, het prachtige Friesland is nog zo’n provincie waar je je, dankzij het ‘Frysk’ in het buitenland waant. En al versta je de taal, dan nog zorgen de unieke kustlijn en de schitterende meren ongetwijfeld voor een echt vakantiegevoel. Stap op een bootje en peddel over het water, terwijl je weids uitkijkt over het Friese land. Ook door de grachten van de steden is het natuurlijk fijn varen. Volg bijvoorbeeld een stukje Elfstedentocht! En neem direct een kijkje in deze uiterst charmante plaatsen, waar genoeg te ontdekken valt. Wat dacht je van de ‘skeve toren’ in Leeuwarden en de Waterpoort in Sneek? 

 

Vogels en sterren op de grens van Friesland en Groningen

Dol op sterren én indrukwekkende natuur? Zet koers richting Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Dit unieke natuurgebied, door de bouw van een dam ontstaan op de plek waar ooit zoet en zout water in elkaar over stroomden in de Lauwerszee, is een waar vogelparadijs. Neem plaats in een echte vogelkijkhut en zie hoeveel bijzondere soorten jij kunt ontdekken! Ondertussen kom je zonder twijfel helemaal tot rust op deze plek, dat soms kan voelen als het einde van de wereld. Het is dan ook een van de weinige plekken in Nederland waar het ’s nachts nog écht donker is, en daarom aangemerkt als echt Dark Sky Park. Dat betekent dat je hier uitstekend sterren kunt kijken tijdens onbewolkte avonden en nachten! Voor een echt unieke ervaring kan je plaatsnemen op een van de twee hemelplatforms, uitkijktorens met hoofdsteunen die jou heel comfortabel al liggend de hemel laten bewonderen.  

 

Zilt en zalig Zeeland

Ok, in Friesland kan je al naar de kust, maar voor de mooiste en breedste stranden van ons land moet je toch echt in Zeeland zijn! Waan je aan het eind van de wereld tijdens een onvergetelijke wandeling langs de vloedlijn, en geniet op mooie dagen volop van zon-, strand- en waterpret voor tien! Zeeland is een van die Nederlandse provincies waar je ook nog echt even de rust kunt opzoeken. Trek daarvoor iets meer het binnenland in, en fiets bijvoorbeeld door de Verdronken Zwarte Polder en het nieuwe natuurgebied Waterdunen. Ook in de duinen kom je helemaal tot rust. Als je op zoek bent naar een leuk vakantiepark in Nederland, op een prachtlocatie, zit je in Zeeland ook absoluut goed.

 

Oer-Hollands Volendam en Marken

Als je dan Nederland gaat ontdekken tijdens jouw reis alleen, waarom ga je dan niet direct op een oer-Hollandse verkenningstocht? Daarvoor moet je toch echt in Noord-Holland zijn, bijvoorbeeld in Volendam en omgeving. Een visje eten op de dijk van dit oude vissersdorp, op de foto in traditionele klederdracht en als klap op de vuurpijl ronddwalen door Het Doolhof, het oudste gedeelte van dit mooie plaatsje: dit is Hollands met een grote H. Stap ook zeker aan boord van de Volendam – Marken – Expres en laat je naar schiereiland Marken brengen. Ok, je kan ook gewoon lopend, op de fiets of met de auto; maar met de boot over het IJsselmeer is natuurlijk leuker! Op dit eiland gaat jouw nostalgische tijdreis door oud-Holland nog even door, dankzij de schilderachtige straatjes vol houten huisjes. Ook hier merk je: je hoeft helemaal niet ver weg om iets nieuws te ontdekken!