De Tiwi en de Nederlanders

0
118
De aboriginal Tiwi herdenken de ontmoeting met de Nederlanders in 1606 met een dans.

De Tiwi, aboriginals van de Tiwi eilanden ten noorden van Darwin weten het : niet de Engelse captain Cook heeft Australië ontdekt, maar de (vriendelijke) Nederlanders. En dat herdenken ze.

Iedereen weet dat Australië ontdekt is door de Britten, toch? De Engelse kapitein James Cook zeilde langs de kust en ontdekte het hele land.

Fout. Captain Cook was in 1770 dan wel de eerste Europeaan die de oostkust van Australië verkende, maar hij was ruim anderhalve eeuw te laat om de ontdekker van het land te zijn. Die eer kwam de Nederlander Willem Jansz te beurt, toen hij in 1606 met het schip Duyfken langs het noorden van Australië voer.

Hij landde onder meer langs Cape York en Cape Tribulation, trok de conclusie dat er behalve muggen weinig te vinden was en trok verder. Daardoor is Australië een Britse kolonie geworden, en valt het nog steeds onder de ‘heerschappij’ van de Engelse kroon.

Maar de Nederlanders zijn niet vergeten. In 2006 werd de 400e verjaardag van de ontdekking gevierd. Ter ere hiervan voer een replica van de Duyfken van Fremantle via Indonesia, Mauritius en Zuid-Afrika naar Nederland en terug.

Aboriginal Tiwi herdenken komst Nederlanders met dans

Het zijn echter niet alleen de Europeanen (en kolonisten) die dit vieren. Ook de lokale bevolking heeft herinneringen aan de eerste kennismaking met de Nederlanders.

Zoals de Tiwi. De Tiwi zijn de oorspronkelijke bewoners van Bathurst Island en Melville Island, ten noorden van Darwin. Zoals gebruikelijk in hun cultuur herinneren zij de geschiedenis in de vorm va neen vertellende dans. Hierover is in 2013 een video gemaakt, die de bijzondere band tussen deze aboriginal bevolkingsgroep en de Nederlanders laat zien.

 

DELEN
Vorig artikelBackpacken in Australië; 5 zaken die je van te voren geregeld moet hebben
Volgend artikelBREAKING: Uluru gaat op slot!
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.