Mythologie op Maandag: Waarom Platypus bijzonder is

0
666

Waarom Platypus zo speciaal is

Tijdens de Dreamtime dachten alle dieren op aarde dat ze bij de belangrijkste groep dieren behoorden. Elke groep had haar eigen bijeenkomsten. De vogels hadden een vergadering, terwijl tegelijkertijd de waterdieren bijeenkwamen.

De landdieren vonden zichzelf het bijzonderst omdat ze een vacht hadden en over het land konden rennen. De vogels vonden zichzelf speciaal omdat ze eieren leggen en kunnen vliegen. De waterdieren vonden zich bijzonder omdat ze konden zwemmen en daarmee al het water konden verkennen. “En iedereen weet dat er meer water is dan land”, zo zeiden ze.

Maar toen herinnerde in elke groep zich iemand dat de verlegen Platypus niet bij een groep hoorde. Dat vonden ze zielig, dus besloot elke groep voor zich om Platypus uit te nodigen bij hen te komen.

Uitnodiging

Eerst gingen de dieren naar Platypus om hem te vragen bij “Meest Bijzondere Dieren Groep” te komen. Meteen daarna kwamen de vogels om hem uit te nodigen bij de “Nog bijzonderder Vogel Groep”. En ook de “Unieke Waterdieren Groep” kwam langs. Hij gaf de afgevaardigden allemaal hetzelfde antwoord: hij moest er over nadenken.

Platypus vroeg zijn familie en vrienden om raad. Maar niemand kon hem het antwoord geven. Zelfs zijn vriend Echidna niet.

Het gaf hem haast hoofdpijn, hierover na te denken. Maar toen was hij eruit. Hij nodigde de landdieren uit, en de vogels, en de waterdieren om bij hem langs te komen. Vol spanning kwamen ze op bezoek om te horen bij welke club hij zich zou aansluiten.

De wijsheid van Platypus

Platypus klom op een verhoging en begon te spreken: “Dank jullie wel voor jullie komst. Ik heb besloten… dat ik bij geen enkele groep toetreedt.”

De aanwezigen waren geschokt! Tumult brak los. “Maar… je moet je toch bij iemands groep aansluiten?” riepen ze allemaal.

Platypus maande hen tot rust, en wilde het hen uitleggen.

“Kijk… ik heb gemerkt dat jullie allemaal heel bijzonder en speciaal zijn. Iedereen is op zijn eigen manier uniek. Ik hoef me niet aan te sluiten bij een groep om dat te bewijzen. Bovendien heb ik wat van elk dier in mij. Ik heb een vacht en ik houd van het rennen over land. Maar mijn lieftallige echtgenote legt eieren. En we hebben allebei een snavel. En alsof dat niet genoeg is, ben ik ook een beetje een waterdier, want ik leef aan de oever en ben dol op zwemmen. Dus je ziet, ik hoef niet bij een groep te horen om speciaal te zijn.

Maar dat geldt niet alleen voor mij! Iedereen is speciaal! Iedereen is bijzonder!”

En sindsdien zijn alle dieren het met hem eens. En Platypus stond voortaan niet alleen bekend als bijzonder, maar ook als bijzonder wijs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.