Australie: geografie

0
660
De Henbury meteorite craters liggen 15 km ten westen van de Stuart Hwy (Alice Springs - Adelaide)

De geografie van Australië

Het Australische landschap is gevormd tijdens de vroegste geschiedenis van de aarde. De ouderdom van sommige rotsen is op drie miljard jaar vastgesteld. Australië is hiermee het oudste en continent ter wereld. Over de miljoenen jaren, waarin de erosie haar tol heeft geeist, zijn de meeste bergen en heuvels weggeërodeerd. Het continent is het vlakste continent ter wereld.

Dit wil niet zeggen dat Australië helemaal geen bergen kent. Afgezien van een enorme vlakte, heeft Australië een aantal gebergtes, waarvan het Great Dividing Range qua oppervlakte de grootste is. Het hoogste punt van Australië ligt op Mount Kosciusko (2230 meter) in de Australian Alps (New South Wales). Andere bergen zijn Mount Bogong in Victoria (1986 meter) en Mount Ossa op Tasmanië (1617 meter). Deze bergen trekken de gemiddelde hoogte van Australie omhoog tot 360 meter. Zes procent van het land ligt hoger dan 700 meter.

Australië is met 7.682.300 km2 185 keer zo groot als Nederland, maar heeft toch niet meer dan ruim twintig miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt 2,5 inwoners per km2 Zeventig procent van de bevolking woont in de tien grootste steden van het land. De afstand van oost naar west bedraagt 4000 kilometer en de van noord naar zuid 3200 kilometer.

Vanaf het oosten (De Great Dividing Range) gaat het bergland westwaards geleidelijk over in de grote vlaktes van het centrale laagland. De gemiddelde hoogte bedraagt hier 180 meter en de diepste plaatsen liggen beneden de zeespiegel. Lake Eyre is met 12 meter onder de zeespiegel het laagste punt van Australië. De grote vlaktes bestaan voornamelijk uit woestijn (The Gibson Desert en the Great Victoria Desert).

In het westen en midden van Australië zijn enkele hoogvlaktes met bergtoppen tot 1500 meter hoogte. Het uitgestrekte gebied wordt afgewisseld door zoutmeren en drooggevallen waterplaatsen. In het zuiden stroomt de Murray, de enige altijd watervoerende rivier van Australië.

Interessante verschijnselen

Vulkanische activiteit

In New South Wales zijn sporen van vroeger vulkanisme te vinden (maren, explosiekraters). De laatste actieve vulkaan van Australië, gelegen in Victoria, kwam pas 6000 jaar geleden definitief tot rust. Hoewel, tot rust… ongeveer 20 km vanaf Scone (in de Hunter Valley) ligt een berg met de veelzeggende naam “Burning Mountain”. Bij een vulkaanuitbarsting die minimaal 5500 jaar geleden plaatsvond, vatte een ondergrondse kolenlaag vlam. Door de diepte van deze laag kan er maar weinig zuurstof het vuur bereiken, waardoor het verbrandingsproces relatief langzaam verloopt. Nu, 5500 jaar of meer na dato, brandt deze berg nog steeds. Vanaf de snelweg kun je een stop maken op de parkeerplaats en via een 3,5 km lang pad naar het huidige brandpunt lopen. Dit brandpunt kruipt jaarlijks een paar cm tot een meter op. Het lopen over het pad is dus eigenlijk een reis door de tijd, elk stuk van het pad heeft zijn eigen landschap (doordat het branden daar recenter danwel langer geleden is).

Zoutmeren

Wanneer je vanuit Adelaide richting Alice Springs vertrekt, begin je aan een reis door enorme vlaktes. Lake Torrens, Lake Gairdner en het laagste punt van Australië; Lake Eyre; vallen daar op. Deze drooggevallen meren, deels zichtbaar vanaf de snelweg, strekken zich enorm ver uit. De bodem hiervan is geheel bedekt met zout. Het water dat ooit in de meren was verdampte, waardoor het zout achterbleef. Deze meren zijn een confronterend voorbeeld van een probleem waar de Australische boeren mee te kampen hebben: verzilting. Daar waar het water niet in de bodem wordt vastgehouden maar verdampt, blijft zout achter, waardoor er op dit stuk grond niets meer groeit.
Volgens schattingen zal in de komende dertig jaar ongeveer 40% van het landbouwgebied van Australië in meer of mindere mate met verzilting te maken krijgen.

De Henbury meteorite craters liggen 15 km ten westen van de Stuart Hwy (Alice Springs - Adelaide)

Meteorieten

De meeste tour naar Uluru en Kings Canyon blijven op de geasfalteerde wegen. Echter, wie vanaf Kings Canyon de Ernest Giles Road neemt om terug te komen naar de Stuart Highway, de weg tussen Alice Springs-Adelaide (of wie vanaf die snelweg even een afslag neemt voor een omweggetje van zo een 40km), komt bij de Henbury Meteorite Craters. Op deze locatie bevinden zich 12 “kleine” kraters. De grootste hiervan is ongeveer 15 meter diep en heeft een doorsnede van 180 meter. Er bevinden zich naar verluidt geen meteorietresten meer, daarnaast is het verboden om resten te zoeken en mee te nemen. Het hele gebied is namelijk beschermd. Er is een camping waar je één nacht mag blijven, maar de faciliteiten zijn minimaal… zorg zelf voor voldoende schoon water e.d…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.