10 “Typische” hostelbewoners die ook jij gaat ontmoeten

0
147

Een van de leuke dingen van rondreizen is dat je allerlei interessante nieuwe mensen leert kennen. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms kom je iemand tegen bij wie je gemengde gevoelens hebt. Opvallend is dat je in elk hostel eigenlijk altijd een paar typische figuren tegenkomt. Welke? Dat lees je hieronder.

1 De permanente bewoner

Het hele idee van een hostel is dat je er een paar dagen slaapt om dan weer verder te trekken. Maar in elk hostel heb je wel zo een figuur die er permanent lijkt te wonen. Hij heeft zijn hoekje in de slaapzaal en hij lijkt niet te willen vertrekken. Disclaimer: ik heb zelf een maand in hetzelfde hostel in Sydney gezeten, dus…schuldig…

2 De versierder

Deze vind je niet alleen in hostels, maar ook in kroegen. Dit is die kerel die maar één doel in het leven lijkt te hebben: meiden versieren. Kieskeurig is hij niet, locals of medereizigers, het maakt hem niet uit. Als een nieuwkomer zich bij de receptie meldt, is hij de eerste die ze “beoordeelt” op aantrekkelijkheid. Voor hem is dat gewoon gedrag, de rest van ons vindt het creepy.

3 De ouwe zak

Kijk, de tijden veranderen. Vroeger was een hostel (zoals de YHA) nog echt een jeugdherberg, met de nadruk op jeugd. Tegenwoordig zijn hostels beter en luxer en trekken ze een wat breder publiek. Daar is niets mis mee. Maar je hebt ook van die types die 20 jaar ouder zijn dan de rest van de “bewoners” maar niet willen opgroeien. Zeg maar, een 40-jarige surfdude, die denkt dat hij 18 is.

Helemaal erg wordt het als hij ook nog trekjes van #2 heeft. Brrrr….

4 De krent

De belangrijkste reden om in hostels te verblijven is waarschijnlijk dat deze betaalbaar zijn. En soms zit je krap, dus moet je zuinig aan doen. Maar je hebt ook types die elke dag instant noodles eten en alleen een drankje tijdens happy hour bestellen. En als hij iemand ziet uitchecken, zit de krent op de voorste rij om eventueel overgebleven voedsel te adopteren. Zuinigheid is goed, maar je kunt doorslaan.

5 De student

Tja… hostels zijn ook het “thuis” voor buitenlandse studenten (in Australië vaak Aziaten). Ze zijn in het land om te leren. Dus terwijl je ‘s avonds lekker een pilsje pakt, zitten zij te studeren (“Kan het wat zachter?”).

Maar ook als ze niet bij een uni zijn ingeschreven heb je de studerende reiziger. Dit is het type dat continu met de neus in de reisboeken en -blogs zit om de mooiste dingen en belangrijkste culturele evenementen te ervaren. Als jij aan het eind van een Aboriginal Art Tour in haperend Engels de gids bedankt, komt de student met een perfecte zin in de lokale taal op de proppen.

Van deze hostelbewoner heb je eigenlijk niet zo veel last. Maar echt gezellig zijn ze ook niet altijd.

6 Het Feestbeest

Kijk, we willen allemaal feesten in Australië. Maar sommige mensen gaan daarin iets te ver. In elk hostel vind je het Feestbeest. Vaak is dit, vreemd genoeg, een Aussie. Maar ook Amerikanen hebben de neiging om de beest uit te hangen. En laat ik niet beginnen over de Engelsen (Engelsen en alcohol is een levensgevaarlijke combinatie, maar ze vinden zichzelf in ieder geval wél leuk). Het Feestbeest heeft pas een topdag als hij (of zij) zich helemaal heeft volgegoten met drank en het maximale aantal bars heeft bezocht. Dansen, zingen (vals) en heel veel omvallen zijn standaardingrediënten van de avond van deze hostelbewoner.

Niks mis mee, maar als het feestbeest eenmaal besluit naar bed te gaan, wordt wél de hele slaapzaal er wakker van. Ach, hij heeft wel lol.

7 De reislegende

Deze hostelbewoner is veelal van het mannelijk geslacht. Hij is echt overal al geweest. Nog ver voordat een bestemming populair was, kende hij het al op zijn duimpje. Hij kent alle locals, hij heeft al het eten geprobeerd. Hij is de echte reiziger, die weet “hoe het moet”. Man, wat een irritante zak.

8 De hippie

Hostels trekken soms vreemd volk aan. Neem het type dat zichzelf “spiritueel” noemt. De rest van de wereld vindt hen zweverig, of noemt hen in het beste geval een “hippie” (niet hipster!). Je herkent deze hostelbewoner aan de broek van dunne stof die vrij om de benen wappert en de tattoos. Vlucht als je de kans krijgt, want voor je het weet zit je vast in een gesprek over helende kristallen en energetische velden die hersteld moeten worden. De ergsten van deze soort zullen je proberen te bekeren tot de vegan lifestyle.

Een pluspunt van de hippie is diens milieubewustzijn. Blijft wel de vraag hoe hij in Australië is belandt…hoogstwaarschijnlijk vliegend.

9 De nieuweling

Van alle hostelbewoners is deze misschien wel de schattigste. De nieuweling is voor het eerst op reis. Voor hem of haar is alles nieuw. Ze vertrouwen iedereen, maar toch ook niet. De rugzak wordt geketend aan het bed en alle waardevolle zaken worden heel opvallend onopvallend gedragen (Er is niets mis met een moneybelt, maar als deze zo vol zit dat je hem onder het shirt ziet zitten, werkt het niet). De nieuweling vertelt vol verbazing hoe vriendelijk/lomp iedereen is en hoe schoon/smerig het hostel is. Voor de reisveteranen is dit enorm aandoenlijk, al is het maar omdat het ons doet beseffen dat wij ook ooit zo waren.

10 De kraker

De kraker is ook zo een type. Het gaat hier niet over iemand die in een onbewoond pand bivakkeert, want dit stukje gaat over bewoners van hostels. Nee, dit is het type dat op de meest onmogelijke uren besluit dat hij of zij iets moet zoeken. Liefst in een plastic zak. Die heerlijk kraakt. Waardoor iedereen wakker wordt. NIET … DOEN…!

Geloof het of niet, maar deze tien “typische” hostelbewoners ga je gegarandeerd tegenkomen. Zit er eentje tussen die je maar niet tegenkomt? Hmm… misschien ben jij dat dan?

Dit artikel is gebaseerd op een item van Traveller. De foto's zijn afkomstig van Pixabay.
DELEN
Vorig artikelGluren naar Aussies (13): Coffs Harbour
Volgend artikelGluren naar Aussies (14): Shark Island
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.