Backpacken in Australië; 5 zaken die je van te voren geregeld moet hebben

0
119
Satellietfoto Australië

Als je gaat backpacken in Australië is het slim om voor vertrek een paar dingen geregeld te hebben.Down Under; met zijn uitgestrekte Outback, gevarieerde wildlife en vriendelijke Ozzies het ideale land om te backpacken. Australië staat bekend om zijn afwisselende en oogverblindende landschap. Tijdens je reis tref je onder andere moerassen, rivieren, canyons, prachtige stranden en miljoenensteden zoals Sydney en Melbourne. De ene dag sta je oog in oog met een krokodil, om de volgende dag van dichtbij kennis te maken met een koala of een kangoeroe, het nationale symbool. Maar welke voorbereidingen moet je precies voor het backpacken in Australië treffen?

Zoek, net als deze koala, een plek uit waar je de eerste dagen tot rust kunt komen.

1. Boek een accommodatie voor de eerste dagen

De bedoeling van het backpacken is natuurlijk het ervaren van de ultieme vrijheid. Ergens aan vast zitten, dat doe je liever niet. Vergeet echter niet dat je een reis van (minstens) 24 uur achter de rug hebt en je even opnieuw moet settelen op deze bestemming. Van het tijdsverschil kan je lichaam behoorlijk in de war raken. Daarom is het fijn en zelfs verstandig om voor de eerste dagen van je reis een accommodatie te hebben geboekt. Zo kun je even helemaal tot rust komen en topfit en voorbereid aan je avontuur beginnen.

2. Controleer of een vaccinatie tegen gele koorts nodig is

Voor het reizen door Australië worden geen vaccinaties verplicht of aanbevolen, ook niet bij een langer verblijf. In het land komt bovendien geen malaria voor, maar in het noorden wel dengue. Dit virus kan op je worden overgedragen door een besmette mug. Vaak leidt dit maximaal tot griepverschijnselen. Is het backpacken door Australië onderdeel van een langere reis? Wanneer je zeven dagen vóór aankomst in het land in een gele koorts land bent geweest, is vaccinatie hiertegen verplicht.

3. Het toeristenvisum

Wil je in Australië gaan backpacken, dan heb je een visum nodig. Het type visum is afhankelijk van je verblijfsduur en of je in het land wilt studeren of werken. Met een Nederlandse nationaliteit kun je dit gemakkelijk elektronisch aanvragen. Dit visum wordt ook wel de ETA (Electronic Travel Authority) genoemd. Deze geldt een jaar en geeft je de mogelijkheid om meerdere keren in en uit te reizen. Je mag steeds een maximale periode van drie maanden blijven. Voor het aanvragen van een ETA heb je een paspoort nodig dat minimaal geldig is tot en met één dag na je vertrek uit het land. Wil je langer blijven, dan heb je ook andere documenten nodig.

4. Sluit een waterdichte reisverzekering af

Hoe veilig Australië ook is, een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook kun je natuurlijk ziek worden. Wanneer je onverhoopt medische hulp nodig hebt in Australië, wil je kunnen terugvallen op een goede reisverzekering. Let er goed op dat je een reisverzekering met werelddekking afsluit. Medische hulp moet daarbij inbegrepen zijn. Vanuit de Nederlandse basiszorgverzekering wordt namelijk alleen spoedeisende hulp tot het Nederlandse tarief vergoed. De overige kosten krijg je liever niet voor je kiezen. En ben je van plan ‘gevaarlijke sporten’ zoals duiken te beoefenen? Neem dat dan ook op in je verzekering.

Hou er ook rekening mee dat je speciale verzekeringen voor werken in het buitenland nodig hebt. Deze dekken meer dan de normale reisverzekering.

Roadtrains, vrachtwagens met meer aanhangers, kom je in Australië veel tegen.

5. Regel je geldzaken

Stel, voordat je vertrekt, je bankpas in op gebruik buiten Europa. Zo kun je geld uit de muur trekken bij Australië’s grootste banken. Je Nederlandse pinpas zal daarentegen in winkels, restaurants en op andere plekken niet altijd werken. Vind je het geen fijn idee om steeds met een voorraad contant geld op zak te lopen? Dan kun je voordat je naar Australië gaat ook daar een bankrekening openen. Nog handiger is het systeem TransferWise dat in 2018 nieuwe mogelijkheden heeft gecreëerd. Je kunt dan een virtuele TransferWise bankrekening openen en een TransferWise Mastercard credit card gebruiken.

Tel af naar jouw avontuur Down Under

Vind je via reiswebsites als Rondreizen.net de voor jou ideale rondreis door Australië? Aarzel dan niet om deze vandaag nog vast te leggen. Australië is een uitgestrekt en uniek land dat je een beleving biedt die met geen enkele andere is te vergelijken. Wanneer je rekening houdt met bovenstaande tips, dan heb je alle essentiële zaken voor je reis onder controle en kun je zonder ook maar een vleugje twijfel het vliegtuig in.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.