De Queen is jarig!

0
144
Foto: Australian Post

Zoals je ongetwijfeld weet is Australië ooit gesticht als strafkolonie. Dat was een handige manier om ongewenste individuen (criminelen) te lozen. Hoewel Australië inmiddels al weer een tijdje een onafhankelijk land is, is het nog steeds onderdeel van het Britse Gemenebest. Dat is ook de reden dat de Engelse Queen Elizabeth daar op de postzegels staat.

Queen Elizabeth is voor de Aussies nog steeds een belangrijke persoon. En zoals wij op 27 april Koningsdag vieren, zo vieren ook de Aussies de Queens Birthday. Niet op de verjaardag zelf (8 juni), maar altijd op de tweede maandag van juni. Zo handig zijn die Aussies wel, want op deze manier maken ze er een lekker lang weekend van. Dit jaar is dat op 10 juni.

Overigens vieren niet alle Aussies deze dag, want in het westen hebben ze net Western Australia Day gevierd. En twee feestdagen achter elkaar, dat is zelfs de Australiërs wat té gortig. Nee, in Western Australia vieren ze de Queens Birthday dit jaar pas op 30 september.

Wat is er te doen?

Op het verjaardagsfeestje zijn alle banken en openbare gebouwen gesloten, zodat zoveel mogelijk mensen het feest kunnen vieren. Trouwens, na het bezoek dat Trump aan de koningin heeft gebracht zal ze zelf ook wel toe zijn aan wat ontspanning.

Traditiegetrouw wordt er een prachtig vuurwerk afgestoken, met vlaggen gewapperd en een militaire parade gehouden, waarbij 42 saluutschoten worden gelost. Dat levert prachtige beelden op. Maar de meeste Aussies worden daar niet warm of koud van.

Ook het feit dat Australian Post allerlei speciale postzegels heeft uitgegeven ter ere van de verjaardag van Hare Koninklijke Hoogheid zal weinig Australiërs echt veel interesseren. Hooguit dat een paar filatelisten-royalisten hiervoor vroeger uit hun bed komen.

Daarom worden er speciale Aussie rules football wedstrijden gehouden en wordt er her en der gebarbecued. Toch is het niet zo een groot feest als Koningsdag bij ons is. Daarvoor is de afstand tot Buckingham Palace misschien nét iets te groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.