Fire Hazard borden – wat betekenen ze?

0
257
FireHazard

Wanneer je door Australië rijdt zie je met enige regelmaat vrolijk gekleurde borden met daarboven het woord “Fire Hazard Rating”. Maar wat betekenen die kleurcodes eigenlijk? Ik had eerst geen idee, met als gevolg dat ik doodleuk aan het barbecueen was in een regio waar men als de dood voor brand was. Voorkom dat je mijn blunder herhaalt en lees dit bericht.

Wat is de Fire Danger Rating (FDR)?

De Fire Danger Rating is een systeem dat door heel Australië wordt gehanteerd om aan te geven hoe hoog de schade zou zijn wanneer een brand uitbreekt. Over het algemeen kun je zeggen dat een hogere FDR tot strengere vuurrestricties leidt. Dat is logisch. Toch is het niet zo dat de ene kleurcode automatisch een bepaalde betekenis heeft.

“Fire restrictions” worden afgekondigd door de lokale autoriteiten (gemeente, county) en moeten ten allen tijde gevolgd worden. Overtredingen zijn strafbaar, maar bovendien levensgevaarlijk.

Groen: Low-moderate Fire Hazard

Opvallend is dat de laagste klasse “Low-moderate” is. Er is in Australië dus altijd wel een risico op brand. Wees daarom altijd voorzichtig met vuur en zorg dat je voldoende blusmateriaal bij de hand hebt. Laat vuur nooit onbewaakt achter, ook niet als het slechts een beetje nagloeit.

Afgezien van de normale voorzorgsmaatregelen gelden bij deze code geen bijzondere voorschriften.

Blauw: High Fire Hazard

Wanneer een brand uitbreekt, is de brandweer over het algemeen redelijk in staat om dit te blussen. Toch is het risico voor mensen en eigendommen groot, want branden kunnen zich verspreiden wanneer vonken overspringen.

Afgezien van de normale voorzorgsmaatregelen gelden bij deze code geen bijzondere voorschriften.

Geel: Very high Fire Hazard

Wanneer sprake is van een gele kleurcode begint de boel link te worden. Branden kunnen om zich heengrijpen en soms wel 2 kilometer verder nieuwe vuurhaarden aanrichten.

Bij deze code wordt het gebruik van open vuur (waaronder BBQ’s op kolen en gas) veelal verboden, tenzij hiervoor een vergunning is verleend. Toch een fikkie stoken? Dan kun je strafrechtelijk vervolgd worden.

De brandweer raadt je bij deze Fire Hazard Rating aan om je voor te bereiden op brand. Zorg dat je weet waar branden zijn en hoe die om zich heen kunnen grijpen. Weet ook waar je naartoe zou kunnen gaan wanneer een brand uit zou breken.

Oranje: Severe Fire Hazard

Deze Fire Hazard code is reden om de gasbrander maar helemaal niet te gebruiken. Het is ook een goede gewoonte om te stoppen met roken, trouwens.

Eventuele branden zijn voor de brandweer niet te controleren, vlammen zijn hoger dan huizen en branden kunnen tot op 4 kilometer afstand voor nieuwe brandhaarden zorgen. On

der deze omstandigheden zullen veel huizen verloren gaan en zijn slachtoffers niet meer te vermijden.

Bij een Severe Fire Hazard is het aan te bevelen te evacueren.

Rood: Extreme Fire Hazard

Als het ook maar even mogelijk is, moeten branden worden voorkomen. Want als de boel ontvlamd, ontaardt het al snel in een enorm inferno. Hele dorpen kunnen verloren gaan aan de vlammen.

Is je leven je lief? Vertrek dan naar veiliger oorden.

Zwart: Catastrophic Fire Hazard

Dit wil je echt niet… de opdracht die de brandweer je bij deze kleur geeft is simpel: maak dat je wegkomt. Ga niet afwachten, maar zorg dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat en weet waar je veilig naartoe kunt.

Hoe hoog is de Fire Danger rating?

Of je nu een bord ziet of niet, het is altijd goed om te weten hoe hoog de fire hazard is in je directe omgeving. Daarom geeft het Bureau of Meteorologie (de Australische KNMI) op haar website informatie over de huidige risico’s, gebaseerd op de weersomstandigheden.

Via de onderstaande links kun je de Fire Danger Rating per Australische deelstaat bekijken.

 

DELEN
Vorig artikelGluren naar Aussies (18): Thomson Reservoir
Volgend artikelGluren naar Aussies (19): Airlie Beach
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.