Hyams Beach het witste stand ter wereld? Mooi niet!

0
192
Wit strand in Cape Le Grand NP (Foto: Wikipedia)

Het strand met het witste zand ter wereld. Waar vind je dat? In New South Wales, op Hyams Beach. Althans, dat werd beweerd in het Guiness Book of Records. Maar…guess what? Nope!

Fake News

Die claim blijkt helemaal niet terecht. Het wordt door iedereen beweerd, al in 1987 kwam de claim terug in de Sydney Morning Herald en sindsdien komt het elke paar maanden wel weer ergens naar boven. Maar het is, heel simpel, #fakenews!

Hyams beach (en het bijbehorende dorpje) ligt niet ver van Jervis Bay. Er wonen misschien 100 mensen, maar elke zomer komen duizenden en duizenden toeristen naar dit dorpje voor het “witste zandstrand ter wereld”. In 1987 gingen ze naar huis met een foto, nu worden er massaal selfies gemaakt voor instagram (637.000 resultaten, zegt Google).

Foutje?

Het zand op Hyams beach is inderdaad erg wit. Een stuk witter dan beroemde stranden als St. Kilda (bij Melbourne) en het wereldberoemde Bondi Beach. Maar het is niet het witste van de wereld, zelfs niet van Australië.

637.000 hits op Google van Instagrammers die erin getuind zijn…

Heeft het Guiness Book of Records het dan fout? Uh..nee. Het Guiness Book of Records heeft helemaal geen record voor “witste zand ter wereld” (controleer het hier). Iedereen praat elkaar dus al decennia na, maar niemand heeft het gecheckt.

Maar waar is het zand dan witter?

Een stelletje kerels besloten in de kroeg (na wat biertjes) op zoektocht te gaan. Ze namen monsters van meerdere stranden en vergeleken het zand. Hun conclusie: het witste strand ligt aan Lucky Bay in het Cape Le Grand NP aan de zuidkust van Western Australia.

De tweede plaats werd ook ingenomen door WA, namelijk Hellfire Bay. Daarna kwamen Tallebudgera Beach in Queensland en Whitehaven Beach (Whitsunday Islands), waarvan ik al sinds 2003 dacht dat het het witste zand ter wereld was. Ook Squeeky Beach (Victoria)< Boat Harbour (Tasmania) deden het goed. Daarna kwam pas Hyams Beach, op de voet gevolgd door Bromby Island (Northern Terrirtory.

The Whitsunday Islands
Whitehaven Beach, Whitsundays (eigen foto)

Voor de bewoners van Hyams Beach is het fijn te horen dat ze een heel wit strand hebben, maar niet het witste. Want eerlijk gezegd hadden ze wat moeite met de enorme stromen toeristen. Niet alleen konden de straatjes de enorme toevloed niet aan, maar de toeristen maakten er ook een enorm zootje van. Raar, eigenlijk: je reist een enorme afstand om het mooiste strand ter wereld te zien (denk je) en dan dump je je afval op het strand en op straat. Hoe debiel ben je dan. Maar goed, het is nu officeel. Dus waarschijnlijk zal het aantal toeristen snel dalen. Craolie Bell is de gemeentelijke beleidsmedewerker voor toerisme. Zij zegt:”De White Sands Coast rondom Jervis bay heeft 16 wite zandstranden, allemaal even mooi.”. Ze vertelt dat de gemeente al tijden werkt aan het promoten van de andere stranden, ook om daarmee de druk op Hyams Beach wat terug te brengen.

In Western Australia zijn ze blij met de conclusie. Daar zien ze de Instagrammers graag komen.

Maar eerlijk gezegd, wat maakt het uit? Het witste zand of niet, de stranden van Australië zijn heel erg de moeite waard, dat blijkt maar weer eens.

Bron: Traveller

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.