Kangoeroevlees: heerlijk, maar ondergewaardeerd.

0
193
Picture of the plains kangaroo, the most famous animal of Australia. Also known as 'Big Red' or 'Big Man Red'.

De kangoeroe is waarschijnlijk het Australische dier wat er is. Samen met de emoe staat dit dier afgebeeld in het nationale symbool. De reden: beide dieren kunnen niet achteruit lopen en gaan dus, net als het land (hopelijk) altijd voorwaarts.

Zowel de kangoeroe als de emoe komen zó veel voor dat ze ook gegeten worden. Soms gaat het om wilde dieren die geschoten zijn, soms om dieren die speciaal voor de consumptie zijn gefokt. En ja, heel soms gaat het om roadkill, maar dat zijn de uitzonderingen. Doodgereden dieren vind je niet in de supermarkt of in een restaurant op je bordje.

Kangoeroe biefstuk

De meeste kangoeroe biefstuk die je op je bordje krijgt is zo diervriendelijk als het maar zijn kan, want afkomstig van wilde dieren. De productie van vlees is niet het belangrijkste doel om kangoeroes te schieten. Afschieten gebeurd vooral om de populatie binnen de perken te houden. De huid en het kangoeroevlees wordt vervolgens ten gelde gemaakt. Want weggooien is zonde.

Hoewel natuuractivisten soms kritiek uiten op de “oogst” van kangoeroevlees, zijn de meeste ecologen in Australië het erover eens dat afschot noodzakelijk is. Bovendien kan het vlees van deze wilde dieren in de plaats komen van veeteelt, dat een (te) grote druk op het land legt.

Tot 1980 (South Australia) en 1993 (New South Wales, Queensland, Victoria) mocht kangoeroevlees niet voor menselijke consumptie worden verkocht. Het werd alleen gebruikt voor honden- en kattenvoer. Sindsdien is de verkoop in supermarkten gelegaliseerd.

Voordelen van kangoeroevlees

De aboriginal bevolking weet het al eeuwen: kangoeroe-vlees is rijk aan eiwitten en bevat weinig vet (2%). Bovendien bevat het CLA, een stofje dat zou helpen kanker te voorkomen, diabetes helpt voorkomen en overgewicht helpt tegengaan.

Een ander voordeel dat voor backpackers van belang is, is dat kangoeroe-biefstuk relatief goedkoop is.

Hoe smaakt kangoeroe-vlees?

Toen ik voor het eerst kangoeroe-vlees maakte, viel meteen op dat de smaak sterk leek op die van biefstuk, maar dan wat lichter verteerbaar. Kangoeroevlees is dan ook een goede vervanging voor rundvlees.

Ondanks het duurzame karakter van dit vlees en de heerlijke smaak, lijken de Aussies nog niet echt massaal aan de kangaroe te zijn gegaan. Zelfs de introductie van worstjes (Kanga-Banga’s) heeft weinig gedaan om kangoeroevlees op het Australische bord te krijgen. Onderzoekers hebben in 2008 berekend dat slechts 14,5% van alle Australiërs per jaar 4 keer (of vaker) kangoeroe at.

Hoe maak je kangoeroe-biefstuk?

Door het lage vetpercentage vergt kangoeroebiefstuk een andere bereiding dan normale biefstuk. Zou je hem gewoon op hoog vuur in een braadpan braden, dan wordt het taai. Kangoeroevlees is meer geschikt om te wokken of voor slow-cooking.

Recept: Kangoeroe biefstuk

Verblijf jij in een hostel waar ze een goede oven hebben? Probeer dan dit recept eens voor kangoeroe met mango.

Ingrediënten:

  • Kangoeroe steaks (600 gram)
  • Boter (150 gram)
  • Geraspte kokos (50 gram)
  • Kokosmelk (2 dl)
  • Fond (2 dl)
  • suiker
  • twee mango’s
  • Kaneel
  • Peper en zout

Bereiding

Maak de mango’s schoon, schil ze en snijd deze in kleine stukjes. Smelt de boter in een pan en stoof hierin de mango’s tot ze beetgaar zijn. Zet de gestoofde mango’s op een warme plek weg. Bak vervolgens de kangoeroe-biefstukjes in de pan tot ze half doorbakken zijn. Verwijder het vlees uit de pan en bewaar dit op een warme plek.

Voeg vervolgens aan het bakvet de fond en de kokosmelk toe. Goed mengen en langzaam laten inkoken totdat het volume gehalveerd is. De ingekookte saus die je nu hebt gemaakt zeef je, waarna je er een klontje boter doorheen roert.

Neem de (nog warme) mango en besprenkel deze met suiker. Verhit dit lichtjes om de suiker te karameliseren.

Indien mogelijk verwarm je de borden voor, bijvoorbeeld in een oven. Leg de gekarameliseerde mango op de borden. Snijd het vlees in plakjes en verdeel de schijfjes als een waaier over de mango. Voeg nu met een lepel de saus rondom het vlees en de mango aan. Gooi tenslotte de geraspte kokos over je gerecht.

Smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.