Met de auto door Australië? Dit moet je lezen!

0
316
Dat je links moet rijden wist je al, toch? (Foto: Unsplash.com)

Ja, de titel klinkt als click-bait, maar het is bloedserieus. Dit artikel gaat namelijk over een nieuwe verkeersregel die verstrekkende gevolgen voor je kan hebben.

Nou ja, eigenlijk zijn er meer dingen veranderd, maar eentje is echt opvallend Het gebruik van je telefoon achter het stuur. Bellen achter het stuur was al verboden. Rijdend appen kon met wat fantasie worden beboet als “onverantwoord rijgedrag“. Alleen werden politie-agenten te vaak geconfronteerd met het smoesje: “Ja, ik had hem wel vast, maar ik gebruikte hem niet.”. Probeer dan maar te bewijzen dat dit onwaar is.

De Australische wetgever heeft dit willen oplossen door het simpele aanraken van de telefoon terwijl je autorijdt strafbaar te maken. Voor Aussies levert deze overtreding ook nog eens strafpunten op. En net als in Nederland: teveel van deze punten en je bent je rijbewijs kwijt. Grappig dingetje: op nationale feestdagen krijg je dubbele strafpunten.

Linke soep

Afgelopen jaar heeft de politie in New South Wales 39.000 bekeuringen uitgeschreven voor rijdend bellen. Met de nieuwe wetgeving zullen het er meer worden. Je telefoon gebruiken is dus linke soep. Maar dat was al zo. Want erger dan een bekeuring is natuurlijk die tegenligger die je niet op tijd ziet, terwijl je naar de rechter rijbaan afwijkt…

Regels per staat

De nieuwe verkeersregels zijn in elk van de deelstaten een beetje anders:

New South Wales: AUS$ 337 + 5 punten
Australian Capital Territory: AUS$ 528 boete + 4 punten
Western Australia: AUS$ 400 boete + 3 punten
Queensland: AUS$ 378 boete + 3 punten (ook voor het stoplicht of in de file)
Victoria: AUS$ 484 boete + 4 punten
South Australia: AUS$ 327 boete + AUS$ 60 administratiekosten (samen AUS$ 387) + 3 punten.

Wat het effect van die punten op buitenlandse chauffeurs is, is onduidelijk. Maar veel goeds kan het niet zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.