Je moeder heeft gelijk: smeer je goed in met zonnebrand

0
1522
Foto: Lisa Rigoni via Pixabay
Foto: Lisa Rigoni via Pixabay

Je moeder heeft gelijk: het is belangrijk je goed tegen de zon te beschermen. Als je naar Australië gaat, staat zonnebrandolie natuurlijk hoog op je lijstje. Sowieso is het belangrijk jezelf te beschermen tegen de extreme kracht van de zon: SLIP, SLAP, SLOP

SLIP – on a shirt
SLAP – on a hat
SLOP – on some sunscreen

Maar kun je zomaar elke zonnebrand gebruiken?

Het belang van een goede bescherming tegen de zon werd vorig jaar duidelijk toen uit onderzoek van het Australian Institute of Health and Welfare bleek dat de meestvoorkomende ziekte in Australië huidkanker is.

De Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) heeft vorige week dinsdag een rapport uitgebracht met de testresultaten van 880 verschillende soorten zonnebrandolies. Wat blijkt…? 73% van de geteste producten doet niet wat de fabrikant belooft, of bevat ingrediënten die “zorgwekkend” zijn. De schrijvers van dit rapport, dat jaarlijks verschijnt, hopen de zon-aanbidder te helpen de juiste producten te kopen. De ene zonnebrand is de andere niet.

Verkeerde marketing

“Zonnebrandmiddelen worden echt op de verkeerde manier op de markt gebracht. Daardoor denken de mensen die op deze middelen vertrouwen dat ze veel krachtiger zijn dan ze in werkelijkheid zijn”, aldus Sonya Lunder, die de leiding had over dit onderzoek.

In het onderzoek keek men naar de SPF bescherming, de chemische ingrediënten en veiligheid en effectiviteit van diverse zonnebrandmiddelen. Maar ook moisturizers en lippenbalsem werden aan onderzoek onderworpen. De producten werden vervolgens gerangschikt op kwaliteit.

Consumer report

Ook de organisatie Consumer Reports (een soort consumentenbond) deed onderzoek en testte zonnebrandmiddelen op veiligheid, UV bescherming, water-vastheid en de prijs. Van de 58 geteste producten konden slechts 15 aan de normen voldoen. 20 producten bleken een UV bescherming te hebben die lager is dan op het etiket stond.

Zon is schadelijk

Dermatologen (huid-deskundigen) raden met klem aan om zonnebrand te gebruiken ter bescherming tegen UV-straling.  Zowel UVA als ook UVB kan huidkanker gebruiken. UVA dringt daarbij dieper in de huid door. Daardoor heb je weliswaar minder last van verbranding, maar het kankerverwekkende effect is sterker. UVB blijft in de oppervlakte hangen en veroorzaakt zonnebrand. Gelukkig zijn de meeste zonnebrandmiddelen die verkrijgbaar zijn gericht op beide soorten straling.

SPF

De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoeveel bescherming een zonnebrandmiddel biedt (of zou moeten bieden). Het getal geeft aan hoeveel langer je kunt zonnen in vergelijking met iemand die geen zonnebrand gebruikt alvorens je begint te verbranden. Dermatoloog Dawn Davis: “Als je op de evenaar staat en het is precies middag, en het zou normaal gesproken een minuut duren voordat je begint te verbranden, dan zou je het met SPF 15 een kwartier uithouden”.

Meer is beter?

SPF 15 is voor Australië echter veel te weinig. Niet alleen is de zon er enorm sterk, als backpacker zul je waarschijnlijk veel buiten zijn en dus veel aan de zon blootgesteld worden. De Amerikaanse Academy of Dermatology raadt aan om minstens SPF30 te gebruiken, dat 97% van de UV stralen tegenhoudt.

Dan houdt je het dus 30 keer langer uit. Maar dat is veel te weinig, toch? Hoe meer, hoe beter, zou je zeggen.

Lunder protesteert, volgens haar krijgen gebruikers niet de bescherming die ze denken te krijgen: “Mensen die hoge-SPF producten kopen verbranden vaak sneller, omdat ze aannemen dat ze betere en langduriger beschermd worden.” Alleen krijg je de maximale bescherming alleen als je je elke paar uur insmeert. Gebruikers van hoog-SPF zonnebrand vergeten dit echter nogal eens, waardoor ze juist minder beschermd zijn. Volgens Lunder kies je het beste tussen de SPF30 en SPF50 en dit vaker toepassen.

Spuitbus populair

zonnebrand-spuitbus
Spray on sunscreen Foto: Pixabay, Chezbeate

De afgelopen jaren is de populariteit van de zonnebrandfles danig afgenomen. De spuitbus met zonnebrandbescherming heeft daarentegen een populariteit gewonnen. Het is makkelijk en veel minder een knoeiboel. De onderzoekers stellen echter dat dit gemaksproduct minder goed beschermt tegen de zon. Het product kan weliswaar werken, maar het is lastiger om het goed aan te brengen en gelijkmatig te verdelen. En je moet het natuurlijk ook niet inademen.

Giftige stoffen

Veel producten die tegen zonnebrand beschermen bevatten stoffen die een soort laagje op de huid vormen die de zon weerkaatst. Veel van deze stoffen zijn handig, maar er zijn ook schadelijke stoffen. Vooral mensen met allergieën moeten opletten om middelen die zinkoxide en titaniumoxide bevatten te mijden, aldus Dr. Davis. Het EWG zegt dat ook oxybenzone en retinyl palmitate zoveel mogelijk gemeden moeten worden.

Lunder vertelt dat oxybenzone een hormoonverstorend effect heeft, dat invloed heeft op de geslachts- en andere hormonen. Retinyl Palmitate, dat een variant is op vitamine A, is al jaren onderwerp van wetenschappelijk discours. Er zijn onderzoeken die uit lijken te wijzen dat het middel juist leidt tot de huidtumoren die het zou moeten voorkomen. Anderen weerspreken dit effect, omdat het zou gaan om een lab experiment, zonder dat daar echte huid bij kwam kijken.

Ook zijn er onderzoeken die stellen dat het schadelijke effect wordt gecompenseerd door anti-oxidanten in het lichaam.

Regelmatig insmeren

Het is belangrijk je regelmatig in te smeren. Liefst elke twee uur, of vaker als je in het water bent geweest. Want waterproof sunscreen bestaat niet. In Amerika wordt nu overwogen om die term niet meer op etiketten toe te staan.

Anti-zonnebrand adviezen

Uit de bovengenoemde onderzoeken kunnen een paar voorzichtige conclusies worden getrokken:

  • Gebruik SPF 50 en gebruik het regelmatig
  • Gebruik liever een ouderwetse fles dan een spuitbusje
  • mijdt zinkoxide, titaniumoxide, oxybenzone en retinyl palmitate
  • Smeer je vaak in! Een keer per dag, zoals ik dat vroeger deed, blijkt niet genoeg. Elke twee uur insmeren is het beste (vaker als je in het water bent geweest)
  • Draag een T-shirt, hoed en zonnebril

Alleen dan kun je op een verantwoordde en veilige manier genieten van het mooie weer dat je in Australië gaat meemaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.