Rare wetten: wat je in Australië NIET moet doen

Rare wetten: wat je in Australië NIET moet doen

0
607

Australië is een prettig land om in te reizen. Door de historische link met Engeland heeft het land een Europees georienteerde cultuur. Toch kun je als reiziger tegen culturele verschillen aanlopen. De Engelse krant Daily Mail schreef een artikel over dingen die in onze regionen helemaal ok zijn, maar in Australië “not done”, illegaal zelfs.

Geluidsoverlast

De eerste die ze noemen zal de gemiddelde backpacker geen hoofdbrekens opleveren. Stofzuigen na 22:00 of voor 07:00 (09:00 in de weekenden) is verboden. Niet alleen dat, maar elke “onredelijke geluidsoverlast” is strikt illegaal. Nu zijn we natuurlijk allemaal opgevoed, dus houden we rekening met elkaar. Maar mocht je toch de fout in gaan, weet dan dat je in Victoria een boete kunt krijgen van AUS 18.655 (ja, echt, meer dan achttien duizend dollar!!)

Koelkast verkopen

Sommige backpackers slapen niet in hostels, maar huren een paar maanden een huis (samen) of kamer. Weet dan dat het in South Australia niet toegestaan is om een tweedehands koelkast te verkopen, wanneer deze een inhoud heeft van 42,5 liter of meer.

Deze wet zou het gevolg zijn van een reeks “koelkast-gerelateerde sterfgevallen” tijdens het vervoeren van een koelkast. De wet biedt wel één uitzondering: koelkasten van voor 1962 mag je gewoon vrij verhandelen.

Vliegeren

Vliegeren? Foei!

Onschuldig vermaak, of een grove misdaad tegen de menselijkheid? In Victoria mag je in de openbare ruimte niet vliegeren. De boete is minder dan die voor geluidsoverlast, maar AUS$ 777 is nog steeds veel geld. De reden dat vliegeren niet mag? Het zou iemand kunnen hinderen of irriteren.

Tja…

Roze hotpants

Dames, opgelet. Neem jij felroze hotpants mee? Helemaal goed, die staan je immers heel goed. Maar weet wel dat het in Victoria verboden is om roze hotpants te dragen op een zondagmiddag.

De Daily Mail verwijst naar een politietijdschrift waarin wordt verteld dat dit mode-item mensen “aan de verkeerde kant van de wet” liet belanden. Dat betekent dat je een strafblad kunt krijgen. De krant vroeg het aan een politiewoordvoerder. Deze kon niet bevestigen of de wet nog steeds van kracht is, maar hij bevestigde dat het in sommige gebieden inmiddels een gewoonte is dat dit niet mag.

Dus heb jij per ongeluk een roze hotpants aan en slaat de klok op zondag 12 uur ‘s middags? Dan zit er maar één ding op: uit die hotpants. Het moet van de wet 😀

Deze mogen gelukkig wél!

Geen fietshelm dragen

Als Nederlander groeien we al fietsende op. Het idee dat je een helm zou moeten dragen voor een fietstocht is ronduit belachelijk. In Australië is het verplicht. Dus helaas, je haar gaat in de war. Tenzij je het ok vindt om een bekeuring van AUS$ 319 te betalen.

Een jointje roken

In Nederland lijkt blowen eigenlijk al een beetje op zijn retour. Veel landen legaliseren marihuana. Maar in Australië is blowen nog echt een enorme misdaad. Zelfs in Nimbin, toch jarenlang een soort vrijhaven, wordt tegenwoordig hard opgetreden tegen weed.

Aardappelbezit

In de eerste helft van de vorige eeuw had Australië honger. De Grote Depressie van 1927 en later en de periode direct na de Tweede Wereldoorlog werden gekenmerkt door voedseltekorten. In zulke omstandigheden is het logisch dat iedereen probeert te hamsteren.

De regering van Western Australia besloot hiertegen op te treden en voerde een in 1946 wet in die het bezit van meer dan 50 kilo aardappelen verbiedt. Het idee daarvan was dat er dan voor meer mensen eten beschikbaar zou zijn.

Busted! Illegaal bezit van aardappelen.

Tegelijk werd er een Potato Marketing Corporation opgericht, waarvan de leden en handelaren wel grotere hoeveelheden mochten bezitten. Hun taak was om het voedsel (redelijk) eerlijk te verdelen.

Wat een stuk minder eerlijk is, is de boete. Als je gepakt wordt, krijg je een boete van AUS$ 2000. Ben je recidivist, dan wordt de boete hoger, tot maximaal AUS$ 5000.

Zingen

Eindelijk een wet die ik niet helemaal onredelijk vind. We kennen allemaal wel iemand die vol overgave knettervals kan zingen. “Dat zou verboden moeten worden”, denk je dan.

In Australië hebben ze een wet die zingen in het openbaar verbiedt. Niet op basis van je zangtalenten, maar vanwege de lyrics. Als je in het openbaar meezingt met een lied met “schokkende taal” kun je een boete krijgen van AUS 1.554. Of erger: een celstraf van drie maanden!

Er zijn wel een paar escapes:

  • Beweer dat jij niet de zanger was (of in de woorden van Shaggy: “It wasn’t me!”
  • Bestrijd dat het zingen niet schokkend of aanstootgevend was
  • Geef een “redelijke verklaring”.

In de praktijk kun je dus redelijk makkelijk aan vervolging ontsnappen.

Roken in het openbaar

Nog een wet die ik toejuich. In New South Wales is het verboden om te roken in het openbaar (inclusief e-sigaretten). Je mag niet roken in de buurt van speeltuinen, openbare zwembaden, bushaltes en dergelijke en terrassen waar gegeten wordt. Er wordt zelfs gewerkt aan een volledig rookvrije buurt. Fijn.

De boete is fors, AUS$ 300 per persoon.

Lamp vervangen

Poef Ineens zit je in het donker. De lamp is gesprongen. Even vervangen dus? Weet dat dit in heel Australië verboden is. Echt waar, in Australië zijn alleen gediplomeerde electriciëns bevoegd om een gloeilamp te vervangen. Tenslotte is het levensgevaarlijk als een amateur dat zou doen.

zucht

Drinken op straat

Het consumeren van alcohol op straat is voor backpackers second nature. Maar het is ook verboden. Vreemd genoeg is de straf lager wanneer je te jong bent om te drinken. Onder de 18 krijg je een boete van AUS$ 20 en wordt de drank in beslag genomen. Ben je meerderjarig, dan kun je een boete van AUS$ 400 verwachten.

Dronken zijn in de kroeg

Drinken op straat verboden? No worries, dan ga je naar de kroeg. Maar ook hier laat de Australische wetgever zijn verwarrende kant zien. Het is namelijk verboden om dronken te zijn in een kroeg. Als een barman alcohol schenkt aan iemand die “onder invloed” is, kan hij een bekeuring van AUS$ 11.000 krijgen. Als iemand anders de drank voor je bestelt, kan dit een boete van AUS$ 1.100 opleveren.

Mocht je op de een of andere manier tóch dronken geraken, dan mag je in de pub blijven, mits je onder toezicht blijft en niet verder drinkt.

En dat voor een land dat drive-through liquor stores heeft… verward

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: