Slimme flitspalen in New South Wales betrappen bellende bestuurders

0
179
australische-politie-auto

Even je telefoon checken terwijl je auto rijdt? Slecht idee. Helemaal als je door New South Wales rijdt. Daar hebben ze namelijk nieuwe, slimme flitspalen.

Dat je er niet slim aan doet je mobiele telefoon in het verkeer te gebruiken wist je natuurlijk allang. Appen achter het stuur is levensgevaarlijk. Ook het gebruik van je mobiel op de fiets is inmiddels (sinds 1 augustus) in Nederland verboden. En zelfs lopend kun je maar beter je mobiel in je zak laten zitten. Anders loop je nog een keer tegen een lantaarnpaal (jep, dat is mij meerdere keren gebeurd).

In New South Wales gaan ze een stapje verder, daar worden nieuwe slimme flitspalen langs de weg gezet die niet alleen snelheidsovertreders op de foto zetten, maar ook “verdacht gedrag” registreren.

De slimme flitspalen waren technisch eigenlijk al mogelijk, maar er was speciale wetgeving nodig om een experiment uit te kunnen voeren met nieuwe camera’s die gebruik van het mobieltje kunnen detecteren. In New South Wales hebben ze die wetgeving in juni 2018 aangenomen. Met die wet in de hand is in januari-juni 2019 geëxperimenteerd met de camera’s. Gedurende deze pilot-fase werden in totaal 8,5 miljoen voertuigen gecontroleerd. Dat leverde 100.000 bekeuringen op. Allemaal chauffeurs die tijdens het rijden met hun mobieltje zaten te spelen.

De uitkomsten van het experiment worden door de regering van New South Wales als een succes gezien. Daarom wordt de pilot voortgezet en uitgebreid: “Het mobiele telefoon-detectie camera programma wordt vanaf eind 2019 verder uitgerold en zal zowel vaste flitspalen omvatten als flitspalen die op een mobiele aanhanger gemonteerd zijn. Samen zullen deze camera’s altijd en overal mobiel telefoongebruik in het verkeer kunnen opsporen”.

De camera’s kunnen in alle omstandigheden fotograferen. Dag, nacht…zon of regen. Het systeem maakt foto’s van de bestuurdersplaats, waarna een AI systeem automatisch bekijkt of er verdacht gedrag van de bestuurder is. Bestuurders die netjes op de weg letten worden genegeerd, maar foto’s die een red flag opleveren woden doorgestuurd naar een politieman. Deze politie-agent moet per foto beoordelen of de bestuurder in overtreding is.

AI en een menselijke blik

Met de nieuwe flitspalen zet de overheid van New South Wales een grote stap als het gaat om verkeerscontroles. Natuurlijk zal dit bij veel mensen op verzet stuiten, al is het maar om de privacy die in het geding zou kunnen zijn.

slimme-flitspalen-NSW-betrappen-bellende-bestuurders
Slimme flitspalen zien wanneer je in de auto appt of belt. NIet doen. Bespaar je de bekeuring en kom veilig thuis!

Aan de andere kant… bellen en appen tijdens het rijden is levensgevaarlijk, hoe goed een chauffeur je ook denkt te zijn.

En de verleiding om even snel op een oproepje te reageren is natuurlijk ook gewoon enorm. Misschien zijn deze flitspalen nét het steuntje dat je nodig hebt om die verleiding beter te kunnen weerstaan.

Waarschuwingsperiode, daarna grof betalen

De eerste drie maanden zullen geen bekeuringen worden uitgeschreven. Overtreders ontvangen wel een waarschuwingsbrief. Na de derde maand is de bekeuring fors, namelijk AUS$ 344 (€212) of -bij een school- AUS$ 457 (€ 282). Ook krijg je strafpunten, vijf bij de eerste overtreding maar dit kan oplopen tot 10. Als je voldoende van deze punten verzamelt, kan je rijbewijs worden ingenomen.

Bron: NSW dept. of Transport

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.