Zika in Queensland?

0
219
mug-steekt
Waarom vindt de mug jou zo lekker? (Foto: Pexels.com)

Alarmerend nieuws uit het noordoosten van Australië: het zika virus kan zich er snel verspreiden. Zover is het gelukkig nog niet.

Volgens kenners zou het virus zich makkelijk over een groot deel van Queensland kunnen verspreiden. De mug, die het virus verspreidt, is namelijk resistent tegen bestrijdingsmiddelen en komt tot deze stad voor. Gelukkig moet het virus dan wel eerst nog in Australië aankomen.

Onderzoek

De Queensland University of Technology werkte samen met een andere instelling en voerde tests uit om te zien of twee veelvoorkomende muggensoorten Zika kunnen verspreiden.

De Aziatische Tijgermug, die vooral leeft in het Torres Straits gebied, is redelijk onschadelijk. Maar de Aedes Aegypti mug, dat is een ander verhaal. Deze mug, die het vasteland van Australië als thuisbasis heeft, blijkt een erg effectieve drager van het vierus. Deze mug komt in bijna heel Queensland voor.

Volgens de data uit het onderzoek kan 50-60% van de muggen het virus binnen 14 dagen na infectie verspreiden. Dus wanneer een geinfecteerde mug je steekt, is het kop-of-munt wat betreft de kans dat je Zika krijgt!

Zika-vrij, nog wel

Vooralsnog is Australië Zika vrij. In 2019 zijn er geen gevallen bekend geworden. In het verleden zijn er zo’n 50 gevallen geweest, allemaal reizigers die vanuit Zika-gebieden Australië binnen kwamen. Door quarantaine kon verspreiding voorkomen worden.

Het probleem is alleen dat Zika in het begin van het ziekteverloop redelijk mild is. Andere ziektes, zoals knokkelkoorts, hebben heftiger symptomen. Er is dus een kans dat patiënten zich niet in het ziekenhuis melden. Ze kunnen dan gestoken worden, wat kan leiden tot een epidimie.

De ziekte is echter wel degelijk schadelijk, want na een tijdje komen allerlei nare gezondheidsgevolgen naar boven. Het belangrijkste is dat zwangere vrouwen miskramen kunnen krijgen, of dat kinderen met allerlei aandoeningen geboren worden.

Een gewaarschuwd mens…

De onderzoekers zeggen dat het goed is om gewaarschuwd te zijn. “We moeten het echt continue in de gaten houden. We moeten een uitbraak detecteren, muggen in de gaten houden. We moeten op onze hoede zijn”, aldus Dr. Frentiu (die het onderzoek leidde).

Wat jij kunt doen

Dus, als je nog een extra reden nodig hebt om je goed te beschermen, je weet wel..behalve de helse jeuk en slapeloze nachten waarin je aan het krabben bent…dan is dit het misschien. Zorg dat je een anti-muggenspray gebruikt. Bij voorkeur eentje met een goede dosis DEET erin.

Lees ook eens ons eerdere artikel, met 9 redenen waarom muggen altijd jou moeten hebben.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: