ANZAC-day

0
497
Kranslegging op ANZAC-day

Kranslegging op ANZAC-day

ANZAC-day

Wat is ANZAC day?

ANZAC Day is de belangrijkste nationale feestdag van Australië. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, was Australië 14 jaar jong en had het nog nooit een oorlog gevoerd. In 1915 werd het “Australian and New Zealand Army Corps”, kortweg, ANZAC, gevormd. Deze eenheid nam deel aan een operatie om Istanboel te veroveren. Hun invasie begon, en eindigde, met een landing op het strand van Gallipoli op 25 augustus 1915. Ze waren verkeerd geland, niet op een vlak strand, maar aan de voet van een steile helling. Pogingen om de wand te beklimmen bleken fataal, die eerste dag stierven 2.000 man. Na een week (en 6500 doden) waren ze slechts een kilometer opgetrokken. Aanvalsgolf na aanvalsgolf werd uitgevoerd en afgeslacht. Maandenlang lagen de linies vast. Aan het eind van 1915 kregen de generaals door dat dit niet werkte, en werd ANZAC teruggetrokken. De eerste millitaire operatie van Australië,ANZAC-day, was dus een enorme militaire blunder.

De invasie van Gallipoli door het ANZAC.

Toch herdenkt men deze dag nog altijd. De eerste reden is, dat deze eerste militaire operatie Australië als land een identiteit gaf, een gezicht in de wereld. De tweede reden bestaat uit de heroïsche verhalen die het thuisfront bereikten. Verhalen over reddingen, zelfopofferingen, ontberingen, alles in de naam van “mateship”.

De Spirit of ANZAC

De “spirit of ANZAC”, de geest van ANZAC, is een net zo een ongrijpbaar concept als mateship. Het is een gevoel, een mentaliteit. Het wordt omschreven als een onzichtbare, onvoorspelbare dorst, een dorst naar gerechtigheid, vrijheid en vrede. Deze term wordt vaak gebruikt om bepaalde handelingen en eigenschappen van mensen te beschrijven. Ondanks, of misschien juist dankzij, de ongrijpbaarheid is dit begrip één van de fundamenten waarop het Australische zelfbeeld berust.

afbeelding, dank aan het Australian War Museum, AWM 2436

Voor meer informatie kun je ook kijken op deze site, geheel gewijd aan ANZAC day

Afbeelding rechtsonder: met dank aan het Australian War Museum, AWM 2436

Terug naar overzichtspagina moderne cultuur

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.