De moderne cultuur van Australië

0
757

De moderne cultuur van Australië

De ontwikkeling van de Australische cultuur
White Australia Policy

belangrijke concepten van de Australische cultuur:

De no-worries mentaliteit

mateship

ANZAC-day

De Australische keuken

De ontwikkeling van de Australische cultuur

Het huidige Australië is een modern, westers land. Doordat het Australische continent slechts een paar eeuwen geleden is ontdekt, sterker nog, het huidige Australië bestaat pas sinds 1901, heeft het land een cultureel vreemde situatie.

Enerzijds is er de oude aboriginalcultuur die duizenden jaren teruggaat, aan de andere kant heb je de culturele invloeden van de kolonisten.

 

Het zal niemand verbazen dat de basis van de Australische cultuur overeenkomsten vertoond met de Britse cultuur. Tenslotte waren het de Britten die het land als eerste bevolkten, met gevangenen en bewakers. Door de zware omstandigheden ontstond bij de lagere klassen (soldaten, gevangenen, vrije kolonisten) een duidelijke can-do mentaliteit; niet zeuren, maar werken. De officieren en hun families probeerden echter de Britse levenstijl -met high tea en crickett- in stand te houden.

Deze twee grondvormen zijn in het Australië van nu nog duidelijk herkenbaar. Australië is een van de weinige landen ter wereld (samen met het Verenigd Koninkrijk en India) waar crickett nog echt populair is. Ook de high tea leeft voort, al is het in de loop der jaren enigszins veranderd, van thee in een luxe setting met allerlei banket is het veranderd naar Billy Tea (thee gezet op een kampvuurtje) met Damper (een soort cake, ook gemaakt op een kampvuur).

Maar daarmee is niet alles gezegd!

White Australia Policy

In de beginperiode van Australië als land, beschouwde het zichzelf als duidelijk Europees. Dit zelfbeeld kwam duidelijk naar voren met de “Immigration Restriction Bill” (Immigratiewet) van 1901. Deze wet staat beter bekend als de “White Australia Policy” (het blank-Australië beleid). Deze wet had als doel om te voorkomen dat Aziaten en eilandbewoners van de Stille Oceaan zich in Australië zouden vestigen. Dit doel werd bereikt door van potentiële immigranten te eisen dat ze een taaltest in een Europese taal succesvol zouden afronden. Deze wet was uiterst effectief.

In de loop der jaren waren de Australiërs er echter achter gekomen dat ze het niet zouden redden als er niet snel meer immigratie zou komen. Daarom werd de White Australia Policy in 1958 afgeschaft.

Aziatische invloeden

Met het afschaffen van de White Australia Policy ontstonden nieuwe mogelijkheden om te immigreren. Heel veel Aziaten grepen deze kans om hun oude, armoedige situatie te verbeteren door een nieuw begin in een nieuw land te maken. Net als in Amerika gingen de nieuwe immigranten bij elkaar wonen, waardoor elke grote stad in Australië inmiddels wel een Chinatown heeft, waar je veel Aziatische winkels vindt. Maar ook buiten Chinatown is de Aziatische cultuur doorgedrongen, vooral op culinair gebied. Veel plaatsen hebben minstens één Chinees restaurant, en de grote Food Courts (grote overdekte pleinen met veel eettentjes) bestaan voornamelijk uit Aziatische bedrijfjes. Ideaal als je een keer -goedkoop- sushi wilt proberen.

Andere invloeden

Het zijn echter niet alleen de Aziaten die een duidelijk stempel op het land hebben gedrukt. Australië kent een grote verscheidenheid aan culturen die elk hun bijdrage aan de Australische cultuur geven: Britten, Italianen, Duitsers, Nederlanders… ze hebben allemaal hun bijdrage geleverd. Zo is Ingham (zie ook mijn reisverslag voornamelijk Italiaans en is er nabij Melbourne een grote groep Nederlandse tulpenkwekers neergestreken.

Australië is duidelijk een culturele ‘melting pot’!

terug naar boven

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.