Getest: Quechua Arpenaz 10 Rugzak

1
3144
Arpenaz-10 (Quechua). Foto: Decathlon

Kort geleden maakte ik kennis met Trybe, een netwerk dat je gratis producten laat uittesten in ruil voor jouw eerlijke mening. Wanneer je daar een account hebt aangemaakt kun je je aanmelden vor lopende campagnes. Wanneer je geselecteerd wordt voor een campagne kun je het betreffende product ophalen in de winkel (of tegen betaling van portokosten laten thuisbezorgen), waarna je gevraagd wordt er een review van te schrijven.

Omdat www.backpackeninaustralie.nl over Backpacken gaat, ligt het voor de hand dat ik me aanmeldde voor de campagne rondom de Arpenaz 10 rugzak van Quechua. Quechua is in de buitensport een redelijk groot merk, dus ik had hoge verwachtingen.

Arpenaz 10: De Belofte

Arpenaz-10 (Quechua). Foto: Decathlon

De Arpenaz 10 wordt aangeprezen als “Perfect voor een wandeling of voor in de stad. Deze rugzak is dus absoluut niet geschikt als “hoofd”-rugzak. Je zult echt zelf een grote rugzak moeten aanschaffen. Maar ja, je wilt niet altijd die grote tas meezeulen, dus misschien is dit een fijne tas voor een hike of tour.

Arpenaz 10: De werkelijkheid

Ik besloot de rugzak uit te proberen tijdens een wandelingetje over de heide. Op vrijdag zou ik de tas ophalen bij het afhaalpunt, om vervolgens in het weekend de wandeling te maken. Op een dergelijk (kort) wandelingetje neem ik over het algemeen een aantal standaarditems mee: een thermosfles (gevuld met thee), een regenjas, een broodtrommel met wat te eten, vaak een kleedje om op te zitten en een appel of ander stuk fruit.

Al meteen bij het ophalen realiseerde ik me: dit gaat hem niet worden.

Arpenaz-10-Quechua-klein
De Arpenaz 10 van Quechua is wat aan de kleine kant

De Arpenaz 10 heeft een volume van slechts 10 liter. Dat was aangegeven bij de campagne, maar ja: wat is 10 liter? Ter vergelijking heb ik de tas op de bijgesloten foto naast mijn schoenen (maatje 44) gezet. Je ziet, echt groot is deze niet. Ruwweg is deze backpack slechts 40cm hoog en iets minder dan 25cm breed. De diepte is ongeveer 12 centimeter.

10 liter is écht héél weinig. Het was me al snel duidelijk dat ik het dit keer zonder luxe van een kleedje zou moeten doen. In plaats daarvan dan maar een vuilniszak. De thermoskan ging er nog wel in, maar nam gelijk de halve tas in beslag. Dat is best verrassend, want hoe kan een fles van iets meer dan een liter de helft van een 10-liter tas innemen? Vreemd. De lunch ging er wel bij (zij het niet in mijn gebruikelijke trommel). Maar echt lekker passen deed het allemaal niet.

Ik besloot dan ook al snel om in plaats van de thermosfles maar een dopper mee te nemen. Die zijn immers stukken kleiner en op wandeling te gaan. De regenjas bleef thuis achter.

Draagcomfort

De tas zit op zichzelf wel redelijk comfortabel. De banden zijn makkelijk te verstellen en de riemen lijken een heel klein beetje gevuld te zijn om de druk op de schouders te verlichten. Het vlak dat tegen de rug zit is geheel vlak polyester. Als je snel zweet is dit niet heel prettig, omdat je dan al snel een zweetplek op de rug krijgt. Mocht je in Australië ook maar een half uurtje ten noorden van Sydney komen, dan zul je hier niet heel blij mee zijn.

Degelijkheid

De rugzak is gemaakt van polyester. Dit is over het algemeen een sterk en degelijk materiaal. Quechua geeft dan ook 10 jaar garantie op normale slijtage.

Ik heb de tas echter aan een uitermatige deskundige duurzaamheidstest onderworpen. Met andere woorden: ik heb her en der wat aan de naden getrokken. Wat ik zag gaf me weinig hoop op de toekomst. Al met relatief weinig kracht begon het stiksel los te laten.

Niet praktisch

Maar het belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe praktisch is de Arpenaz 10 van Quechua? Het antwoord is kort: niet praktisch.

Ik merkte dat afgelopen zaterdag overduidelijk toen ik door een forse regenbui overvallen werd. Wat had ik op dat moment graag mijn normale daypack meegenomen. Eentje waarin mijn regenjas wél mee had kunnen komen. Ik was doorweekt.

Dat is natuurlijk botte pech, maar het gebrek aan volume van deze 10-litertas is een erg groot nadeel. Vooral in Australië. Want mocht je daar de Outback in trekken, dan moet je altijd voldoende water kunnen meedragen. Dus een volume waarin je minstens twee literflessen (liever nog tweemaal anderhalf) is een must. En dan moet je de zonnebrandcréme én de Aeroguard (anti-muggen spul met DEET) er nog in kwijt kunnen ook nog. En dan heb je nog maar de bare essentials, zonder enige luxe.

Nee, voor de serieuze backpacker is de Arpenaz 10 dan ook niet geschikt.

Waar is de Arpenaz dan wel voor te gebruiken?

Als je deze tas niet echt voor de serieuzere uitstapjes kunt gebruiken, waar is hij dan wel geschikt voor? Ik moest er even over nadenken, maar zondag werd het antwoord me haast in de schoot geworpen toen ik op een wandelmars voor kinderen stuitte. Inderdaad: voor kinderen. Voor hen is deze tas uitermate geschikt. Dus ouders die het leuk vinden om met het kroost op pad te gaan en hun kind graag een eigen backpack willen geven, die hebben met de Arpenaz 10 een geweldige koop. Ook gezien de haast belachelijk lage prijs van € 2,99 (Bij Decathlon) is dit een perfect instapmodel voor de volgende generatie backpackers.

Ook is het een hele stoere rugzak voor de oudere basisschoolleerling die hiermee makkelijk het lunchtrommeltje, de melkbeker en het potlodenetui mee naar school kan nemen.

Tenslotte is het ook een prima tas voor een korte wandeling, van een kilometer of 10-15, door ‘s Neerlands bossen.

Maar voor de bezoeker van www.backpackeninaustralie.nl is deze tas geen aanrader.

Draagcomfort: 6/10
Praktisch gemak: 1/10
Materiaal: 6/10

Eindoordeel: 3/10

DELEN
Vorig artikelVrijdags vechtpartijtje…
Volgend artikelIs er nog kaas in door muizen geteisterd Melbourne?
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

1 REACTIE

  1. Grappig, ik ben al jaren superblij met deze rugtas. Terwijl ik ook zware wandelingen doe. Maar ik gebruik hem eigenlijk als een soort handtasje dat ik naar hoe het uit komt in de grote rugzak meeneem of eruit haal als ik even kort ergens binnen ga bijvoorbeeld. Ideaal!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.