BREAKING: Uluru gaat op slot!

0
113
Uluru (foto: Unsplash)

Uluru, de bekendste rotsformatie van Australië (misschien wel de wereld) mag voortaan niet meer worden beklommen.

Er is heel veel tijd verstreken, maar nu is het eindelijk zover: het is voortaan officieel verboden om Uluru te beklimmen. Uluru is voor de lokale Aboriginals een heilig gebied, waardoor er al jaren discussie was over de vraag of je deze rots wel zou moeten willen beklimmen.

In 2009 leek er eindelijk schot in de zaak te zitten, toen een hoge functionaris van het stelsel van Nationale Parken het plan lanceerde om de 100.000 toeristen die elk jaar de klim maakten voortaan de toegang te ontzeggen.

Het verbieden van de klim was onderdeel van een 10-jarenplan. Nu, op de valreep, wordt deze belofte ingelost.

Sommige toeristen en backpackers, waaronder ikzelf, besloten uit eigen beweging om het heilige karakter van de rots te respecteren en de steen van een afstand te bekijken. Dat anderen, die de klim wel maakten, aangaven dat het uitzicht van boven toch wat tegenviel maakte die beslissing een stuk makkelijker. Nu hoeft niemand de beslissing meer zelf te maken.

‘Uluru is geen Disneyland’

Een van de stamoudsten van de lokale Aboriginalstam Anangu noemt Uluru “een ontzettend belangrijke plek, geen speeltuin of attractiepark als Disneyland”. Vervolgens spreekt hij de wijze woorden: “Als ik naar een ander land reis en er is daar een heilige plek, een afgesloten gebied, dan ga ik daar ook niet in. Dan respecteer ik dat.”

Volgens de Anangu is de rotsformatie afkomstig uit de Dreaming, en hebben diverse mythologische wezens tijdens de Droomtijd hun sporen hebben achtergelaten. Ook is Uluru een belangrijke begraafplaats.

Om die reden staan er rondom de rots al jaren borden die bezoekers wijzen op het heilige karakter van de steen. Helaas blijkt niet iedereen dat respect op te kunnen brengen, ongeveer 15% van de bezoekers maakte de klim nog steeds.

Natuurlijk zijn er nog mensen die op de valreep de klim van 348 meter wel wilden maken. Enkele duizenden mensen grepen de kans om nog snel even een paar instagramfoto’s te scoren.

Grote overwinning in een nog grotere strijd

Die eindsprint zal voor de Anangu even pijn doen, maar ze kunnen zich troosten in de wetenschap dat er nu eindelijk een einde komt aan de heiligschennis die de beklimming voor hen betekent. De overwinning gaat verder dan dat, want het wordt ook gezien als een kleine stap in de erkenning van het onrecht dat de oorspronkelijke bewoners tijdens de kolonisatie is aangedaan.

DELEN
Vorig artikelDe Tiwi en de Nederlanders
Volgend artikelKlimmen op iets anders dan Uluru
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.