Gluren naar Aussies(10): Narrabeen

0
123
Valt er nog wat te zien?

De uitdrukking “gluren naar de buren” ken je ongetwijfeld. Vanuit www.backpackeninaustralie.nl gluren we liever naar Australië. Daarom speuren we het internet af naar webcams die ons een kleine blik gunnen op Australië.

Na de Rundle Lantern in Adelaide gaan we deze week weer terug naar de kust. We bekijken het strand van Narrabeen.

Narrabeen is een buitenwijk aan de noordelijke rand van Sydney. De wijk ligt aan de kust en is dus een favoriete plek om te surfen. Doordat deze wijk veel minder bekend is dan plekken als Noosa Beach of Bondi Beach komen hier veel minder toeristen.

Er zijn vier stranden in deze buitenwijk. De namen zijn niet heel creatief, namelijk North Narrabeen, Narrabeen, South Narrabeen en Collaroy Beach. Collaroy is eigenlijk een aparte voorstad, maar het ligt in het verlengde van de drie andere stranden. Op elk van deze stranden zijn Lifeguards aanwezig, want er kan hier (bij gunstige wind en getij) goed gesurft worden.

Narrabeen heeft niet alleen een oceaanstrand. Landinwaarts van deze voorstad ligt een lagoon van ongeveer 2,2 vierkante kilometer groot. In Narrabeen ben je dus omringt door het water.

Wat is dat voor een naam?

Volgens de overlevering heeft deze voorstad haar naam gekregen als verwijzing naar de “narrow beans, een lokale boonsoort die door de settlers op het strand werd gevonden en een tijdje de belangrijkste voedselbron was. Een andere theorie is dat Narrabeen het aboriginal woord voor “zwaan” zou zijn, of “zoetwaterbron”. Ook is er een verhaal waarin een groep kolonisten werd aangevallen door bandieten, waarbij een aboriginal meisje met de naam Narrabine hen te hulp zou zijn geschoten. Er zijn dus veel theorieën over deze naam, dus ik zou zeggen: kies je favoriet.

Of nog beter, denk er verder niet over na, trek je wetsuit aan, pak je plank en grijp een golfje mee!

De webcam op Narrabeen strand

De webcam van deze week is gericht op het strand van Narrabeen. De camera geeft live beelden door van de kust, waarbij het beeld heen en weer zwenkt. Zo zie je op de screenshot hieronder mensen hun ochtend rondje hardlopen. De tijd van deze opname is half zeven ‘s ochtends (half elf in Nederland) en is, zoals je ziet, een paar dagen geleden gemaakt).

De zon komt op boven de oceaan bij Narrabeen, NSW (Foto: Swellnet)

De beeldkwaliteit van deze webcam was toen we begonnen met het schrijven van dit artikel wat korrelig en wazig, maar met het opkomen van de zon (wat in Australië razendsnel gaat) werd de beeldkwaliteit snel beter.

Slechts een kwartiertje later is het al een stuk lichter. (Foto: Swellnet)

Benieuwd hoe het strand er nu bij ligt? Kijk dan live mee met de webcam van Swellnet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.