Gluren naar Aussies (18): Thomson Reservoir

Gluren naar Aussies (18): Thomson Reservoir

0
59
Valt er nog wat te zien?

De uitdrukking “gluren naar de buren” ken je ongetwijfeld. Vanuit www.backpackeninaustralie.nl gluren we liever naar Australië. Daarom speuren we het internet af naar webcams die ons een kleine blik gunnen op Australië.

We laten de heerlijke golven van het relatief onbekende surfplekje Duranbah  achter ons en reizen verder. Dit keer gaan we naar Victoria, om een blik te werpen op Thomson Reservoir.

Water uit de kraan

Thomson Reservoir is een belangrijk stuwmeer, want het is het grootste van 10 waterreservoirs achter de Thomson Dam dat 200 kilometer van Melbourne ligt. Dit stuwmeer is aangelegd om de toevoer van drinkwater naar Melbourne te garanderen.

De webcam die we vandaag bekijken staat bovenop de dam en kijkt uit over de hele lengte van het Tomson Reservoir. Het is geen live cam, maar de camera neemt elke 10 minuten (overdag) een foto.

Lake-Thomson-Victoria
Is het glas halfvol, of halfleeg? Dit meer is in ieder geval voor 50,2% gevuld met water.

Dorst overwint de weerstand tegen Thomson Reservoir

Natuurlijk was er weerstand tegen de aanleg van de Thomson Dam, niet in de laatste plaats van boeren wier land onder water zou komen te staan. De dorst van Melbourne overwon echter, want de Thomson River is een rivier met een grote watertoevoer. Water dat zomaar richting de zee stroomde. Het was dus logisch dit water zoveel mogelijk op te vangen en te gebruiken voor drogere periodes.

Groot project

Om de wateropslag te maximaliseren zijn bij de aanleg een aantal tunnels gegraven om het water ook in andere meren op te kunnen slaan. Neem de tunnel van ruim 19 kilometer lang, dwars door de Thomson Tarra Divide. Deze tunnel maakte het mogelijk dat het water ook in de vallei kon stromen die nu bekend staat als de Upper Yarra Reservoir. Daar vandaan stroomt het door naar het Silvan Reservoir, van waaruit het drinkwater wordt gewonnen dat in Melbourne uit de kraan stroomt.

Pas nadat de tunnel afwas, begon in 1976 de aanleg van de dam. Deze was in 1983 ver genoeg gevorderd om water op te slaan.

Electriciteit

Natuurlijk is de capaciteit van een stuwmeer niet oneindig. Wanneer het waterpeil hoog genoeg is, wordt het overtollige water afgevoerd via een opening onderaan de dam. Hier is ook een waterkrachtcentrale gebouwd, die een vermogen levert van 7,4 MW. De dam zorgt dus niet alleen voor water uit de kraan, maar helpt ook mee om de lampen te laten branden.

Laag water, kritieke toestand

Helaas blijkt zelfs een immens stuwmeer als het Thomson Reservoir (of Lake Thomson) geen 100% garantie te zijn op stromend water. Door de droogtes tussen 1997 en 2011 daalde het waterpeil enorm. In januari 2006, hoogzomer in Australië, was het meer slechts 45,4% gevuld. Regen leek even verlichting te brengen, maar helaas. Op 3 juli 2009 was het meer zo goed als leeg (16,2%).

Later is het meer weer wat gevuld, maar het is nog lang niet vol. Toen we deze foto maakten, was het meer 50,2% gevuld, met dank aan de 8 mm die in het voorgaande uur was gevallen. In totaal zat er 535.736 megaliter (een megaliter is een miljoen liter) water in het meer. Het waterpeil was sinds 9 uur ‘s ochtends met 2 mm gestegen (goed nieuws).

Op de screenshot zie je dit ook terug, aan de lichte randen langs de oever. Dit zijn stukken waar geen begroeiing is, omdat dit normaal gesproken onder water ligt. Dat er ook geen waterplanten zichtbaar zijn illustreert dat het waterpeil al tijden te laag is.

Wil je zelf kijken hoe de dam eraan toe is? Bekijk de webcam op de site van Melbourne Water.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: