80km wandelen door Sydney

0
256
Trek je wandelschoenen maar aan...

In Sydney is een nieuwe wandelroute gepland, dat meldt de Sydney Morning Herald. Het betreft hier niet zomaar een ochtendwandelingetje, maar een wandeltocht van wel 80 kilometer. Sommige mensen doen dit in een dag, maar voor de mindere goden (mezelf inbegrepen) is dit toch wel een paar daagjes lopen. Als je deze tocht gaat doen, is het dus zaak om voldoende proviand mee te nemen. Of…misschien toch niet?

Je komt de stad niet uit

Het leuke van deze wandeling is dat je de stad Sydney niet uitkomt. Dat betekent dat je nooit echt in de bush terecht komt. Je zult dus regelmatig ergens wat te eten of drinken kunnen kopen. Of je doet het in dag-etappes, waarna je met het OV terug naar je hostel gaat.

Onwaarschijnlijk initiatief

Deze wandeltocht is het initiatief van een paar fervente wandelaars. De een is een voormalige senator van de Labour Party (zeg maar: de PvdA) genaamd John Faulkner. De ander is Lachlan Harris, die veel doet in de media en persvoorlichter was van de Australiche premier. Beide liepen vooral ‘s nachts om de stress van het regeren even achter zich te laten. Al lopende ontdekten ze dat de Sydney Harbour omringd is met heel veel openbare grond. Dus waarom zou je daar geen wandelroute over uitstippelen? Harris: “Het vergde nogal wat voorstellingsvermogen om inwoners van Sydney te laten beseffen hoe gigantisch veel openbaar land er rondom de haven ligt. Het idee dat je van Bondi naar Manly kan lopen wordt nu werkelijkheid!”

Behalve het voorstellingsvermogen, was er ook de nodige politieke wil voor nodig. Zes burgemeesters moesten het met elkaar eens worden. Vervolgens moesten ze ook nog eens de regering van de deelstaat New South Wales én de federale regering mee krijgen. En dat lukte, zodat er binnenkort van Bondi naar Manly gewandeld kan worden.

Of is het van Manly naar Bondi? Je kunt de route natuurlijk in twee richtingen lopen, maar de zes betrokken burgemeesters (er zijn nogal wat deelgemeentes bij betrokken) kwamen, hoe onwaarschijnlijk ook, tot een gemeenschappelijk besluit over de naam van dit project.

Goedlopende attractie

Foto: GoodGuyPaul1 / Pixabay

Naar verwachting zal deze meerdaagse hike een belangrijke toeristische attractie worden. De initiatiefnemers vergelijken hem met de Cinque Terra in Italië. Zelf heb ik slechts een klein stukje van deze route mogen lopen (deels in flarden) en één ding is zeker: het is een mooi gebied, met veel verrassende dingen om te zien.

Volgens de initiatiefnemers zal de route langs een aantal van de belangrijkste historische plekken van Sydney voeren. Denk hierbij aan de plek waar de First Fleet aanmeerde (de eerste Europese vloot), maar ook een aantal locaties die voor de inheemse bevolking belangrijk zijn. Natuurlijk komen ook de Sydney Harbour Bridge en de Opera House in de route voor. Ook Taronga Zoo (waaraan ik warme herinneringen heb, klein als deze dierentuin ook is), Bradleys Head, Clifton Gardens, Middle Head en de oude Aboriginal rotstekeningen bij Clontarf bieden meer dan één waardig fotomoment. Elk van de betrokken burgemeesters roemt zijn eigen gemeente. Ze roepen om het hardst dat het er geweldig toeven is. En inderdaad, de stranden, de attracties…er komt geen einde aan.

Alleen om deze wandeling zou ik zó weer op het vliegtuig willen springen. Misschien wordt het tijd dat ik en GoFundMe campagne opzet…

Bron: SMH

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.