Aussie boeren smokkelen sperma in shampooflessen

0
61

Twee boeren die sperma van Deense varkens het land in smokkelden zijn veroordeeld tot celstraffen.

Een nieuwsberichtje wat valt onder de categorie WTF: twee varkensboeren uit Western Australia zijn door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twee en drie jaar. Hun misdaad: het smokkelen van varkenssperma. Bij goed gedrag mogen de twee respectievelijk 8 en 18 maanden weer uit de gevangenis.

De twee boeren hadden de sperma in shampooflessen gestopt in de hoop dat het niet zou opvallen. Ze wisten namelijk heel goed dat Australië strenge wetgeving heeft over het invoeren van biologisch materiaal. In het land is men namelijk als de dood dat er onbekende dier- of plantenziektes binnen komen. Vandaar ook de strenge regel dat fruit de binnenlandse staatsgrenzen niet mag oversteken.

De Australische minister van Landbouw, Bridget McKenzie, noemt de smokkelpoging van de twee een “serieus risico voor de Australische varkensindustrie.” De angst zit er goed in, in Australië, want de Afrikaanse Zwijnenpest heeft in China al honderden miljoen varkens het leven gekost. De Aussies willen deze ziekte koste wat het kost buiten de deur houden.

Sperma smokkelaars bekennen

De twee hebben toegegeven dat ze meerdere jaren hebben meegewerkt aan het illegaal importeren van varkenssperma. De leider van de twee laat via zijn advocaat weten dat hun activiteiten “stom” waren.

Dat levert hen niet alleen celstraf op, maar ook hun bedrijf kan het niet navertellen. Omdat de ene smokkelaar directeur van het bedrijf was en de ander productiemanager is ook het bedrijf veroordeeld. Het bedrijf mag AUS$ 500.000 boete betalen. Of dat gaat gebeuren is twijfelachtig, want het bedrijf zit inmiddels in een faillissementsprocedure.

De rechter zei dat ze de Deense smokkelaars nog een hogere straf zou willen geven. Helaas zijn die echter niet opgepakt. Volgens de rechter zouden de twee veroordeelden tot hun daden zijn aangezet door “overtuigende” buitenlandse investeringen. Van hen kwam ook de suggestie om het spul te verstoppen in flessen shampoo en handlotion (yuk, je moet er toch niet aan denken dat de containers verwisseld worden??)

2000 biggetjes

De twee besloten om te gaan smokkelen omdat ze daarmee hoopten een voordeel te veroveren op de concurrentie. Met het binnengesmokkelde varkenszaad wilden ze namelijk nieuwe genetische variaties binnenhalen.

Deense varkens zijn vruchtbaarder dan Australische dieren. Met het varkenssperma dat in de loop der jaren het land werd binnengesmokkeld zouden in totaal 199 zeugen zijn bevrucht, wat in totaal 2000 biggen heeft opgeleverd.

Bron: ABC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.