Huidkanker: meestvoorkomende ziekte Australië

0
952

Slip (on a shirt), slap (on a hat), slop (on some sunburn). Het aloude advies geldt nog steeds. Want het bijna altijd zonnige weer heeft één enorme schaduwzijde:  huidkanker. En misschien nog wel meer dan ooit.

Afgelopen woensdag werd dit maar weer eens te meer duidelijk met de publicatie van een rapport van het Australian Institute of Health and Welfare (AIHW). Volgens het rapport zullen dit jaar 1800 mensen overlijden door huidkanker, terwijl er 13.300 nieuwe diagnoses verwacht worden. Hiermee is het aantal huidkanker gevallen sinds 1982 ruim verdubbeld.

Buitenleven

Intuitief zijn hiervoor een aantal redenen te noemen. Ten eerste staat het land bekend om het zonnige weer, met een zon die genadeloos kan schijnen. Aan de andere kant zijn de Aussies nogal dol op het buitenleven. Ze stellen zich dus veelvuldig en langdurig bloot aan de UV-stralen. En niet elke Aussie denkt eraan om gul met de zonnebrandolie te zijn, een shirt te dragen of een hoed mee te nemen.

Van de Australiërs die de leeftijd van 70 jaar bereiken zal naar verwachting twee-derde de diagnose gesteld krijgen. “Het is lastig om de oorzaak achter de toename van het aantal huidkankergevallen te noemen, maar het zou kunnen komen doordat we huidkanker eerder constateren. En het vroeg constateren van huidkanker is goed, omdat dit een succesvolle behandeling ten goede komt”, aldus een AIHW woordvoerder.

Hierdoor is Australië een van de landen waar huidkanker het meeste voorkomt. Het land moet alleen Nieuw-Zeeland voor zich laten.

Achter de wolken schijnt de zon

Het rapport bevat gelukkig niet alléén maar slecht nieuws. Onder Aussies jonger dan veertig blijkt een daling in het aantal gevallen op te treden: “De aantallen huidkanker blijven hoog in Australië, maar er zijn wat bemoedigende resultaten waarneembaar onder de jongere leeftijdsgroepen. Maar het zou goed zijn om meer verbetering waar te nemen”, zegt de AIHW woordvoerder.

De diagnose huidkanker is vervelend, maar gelukkig zijn de vooruitzichten gunstig. Van alle patienten die tussen 2007 en 2011 de diagnose te horen kregen bleek ruim 90% vijf jaar later nog in leven.

Kijk voor meer cijfers over huidkanker in Australië op de site van het AIHW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.