Australië zindert, smeult en brandt

0
94
Hume-highway-Sydney-Canberra-brand
Deze foto (bron ABC Sydney) laat de helse omstandigheden zien die op veel plekken in Australië heersen. Dit is de Hume Highway van Sydney richting Canberra

In Australië hebben ze dit jaar wel wat anders aan het hoofd dan het Kerstdiner. Er heerst een record-hitte, en daardoor staat het land in lichterlaaie.

Oproep aan backpackers in Australië

Ben jij op dit moment in Australië? Dan verwacht je nu misschien dat ik je ga vragen om foto’s en video’s in te sturen van de situatie waar je nu bent. Die zijn van harte welkom, maar niet wat ik je wil vragen. Mijn vraag is simpel: bel even wat vaker naar huis. De nieuwsberichten hier (in Nederland) zijn dermate alarmerend dat de kans groot is dat iedereen zich enorm veel zorgen over je maakt. Laat wat van je horen, zodat het thuisfront iets rustiger kan slapen.

Hitte in Australië

Om maar met te beginnen met het weer: van de 15 heetste plekken op de wereld, liggen er 14 in Australië. Volgens het Bureau of Meteorology was het alleen in en dorpje in Botswana heter dan in Australië.

De gemiddelde temperatuur lag dinsdag in Australië op 41,9 graden Celsius. De lijst van 18 december ziet er als volgt uit:
Pandamatenga (Botswana) – 49°C
Birdsville Airport (Queensland) – 47,7°C
Urandangi Aerodrome (Queensland) – 47,5°C
Bedourie (Queensland) – 47,5°C
Fitzroy Crossing Aero (Western Australia) – 47,4°C
Wudinna Aero (South Australia) – 47,3°C
Marble Bar (Western Australia) – 47°C
Curtin Aero (Western Australia) – 46,8°C
Mandora (Western Australia) – 46,8°C
Jervois (Northern Territory) – 46,6°C
Tarcoola Aero (South Australia) – 46,6°C
Ceduna Airport (South Australia) – 46,5°C
Port Augusta (South Australia) – 46,4°C
Wulungurru (Northern Territory) – 46,4°C
Marree Aero (South Australia) – 46,3°C

De records hielden niet lang stand, want op donderdag was het op Nullarbor alweer warmer: 49,2 graden celsius!

Smeltend asfalt

De hitte leidt tot bizarre taferelen, zo wordt uit verschillende plaatsen bericht dat de wegen aan het smelten zijn.

Op sommige plekken was het iets koeler. De reden was echter niet iets om blij van te worden: de rook van bosbranden hield de zon tegen.

Firehazard: Black

Niet zo heel lang geleden schreef ik een stukje over de fire hazard codes. Toen ik dat schreef, dacht ik dat ik nooit zou meemaken dat Code Zwart gebruikt zou worden. Wat een foute inschatting!

De bosbranden woeden op het moment op bizar veel plaatsen, zoals te zien is op het kaartje hieronder.

Bosbranden op veel plaatsen in Australië.

Her en der wordt mensen opgedragen te evacueren. Vandaag kregen de bewoners van Gippsland (Victoria) de opdracht hun tassen te pakken. Bij een aantal dorpen was dat echter niet mogelijk.

Inwoners van Stirling, Tambo Crossing en Wattle Circle hebben te horen gekregen dat evacuatie niet mogelijk is en ze binnen dekking moeten zoeken. Deze dorpen liggen ongeveer 350km ten oosten van Melbourne. De waarschuwing liet er geen misverstand over bestaan: “Je loopt gevaar en moet nú handelen als je wilt overleven”.

Ondertussen doet de brandweer alles wat ze kunnen om de catastrofe te beperken.

 

De branden zijn inmiddels zó groot, dat ze hun eigen weer creeëren. Vreemd genoeg werd het (door de rook) wat koeler. Maar ook ontstaan “droge donder”, wat het risico op nieuwe branden vergroot.

Bronnen:

7news.com.au: Australia claims 14 of the 15 hottest places in the world
The Age: Residents told it’s too late to leave as Gippsland fire creates its own weatherABC Sydney Morning Herald: Foto Hume

DELEN
Vorig artikelBibliocenter Weert in teken van Australië
Volgend artikelKerstwonder in Australië
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.