Belastingwet voor backpackers? Wat is er veranderd?

0
1924
Australian-taxation-office
Nieuwe belastingwet is slecht nieuws voor backpackers

Backpacken in Australië: het is de droom van velen. Je kunt een stukje van de wereld willen zien en tegelijk een beetje geld willen verdienen. Het is dan ook geen wonder dat deze activiteit op de bucket list van vele jonge mensen staat. Tot enkele jaren geleden was een werkvakantie financieel extra interessant, want over de inkomsten hoefde toen nog geen belastingen worden betaald. Dit is onlangs veranderd. De Australische belastingwet die betrekking heeft op werken tijdens backpacken zal worden aangepast. We lichten deze veranderingen graag even toe. Een verwittigd reiziger is er twee waard.

Belastingen op backpacken?

Er is al veel gezegd en geschreven over de belastingen die geheven zullen worden over de inkomsten die je als toerist bijvoorbeeld met klussen en fruitplukken verwerft tijdens je reis als backpacker. Om alle geruchten de kop in te drukken, gingen wij op zoek naar objectieve informatie over de op til staande aanpassingen.

Australian-taxation-office
Nieuwe belastingwet is slecht nieuws voor backpackers

De huidige regeling

De voormalige regeling voor inkomsten uit arbeid tijdens een backpack reis is vrij soepel. Over de eerste AUS$ 18.200 Australische dollar ( ongeveer € 12.000 euro) die je verdient, hoefde je namelijk geen belastingen te betalen. Dit is een vrij gunstige regeling, want zo kun je tijdens je verblijf in Australië niet alleen in je eigen onderhoud voorzien, je kunt er ook nog een flinke spaarcent aan overhouden. Deze regeling hield in dat alleen wie meer dan € 12.000 euro verdiende met klussen tijdens de vakantie 32,5% belasting zou moeten betalen.En laten we eerlijk zijn: welke backpacker komt aan dit bedrag? Geen enkele, toch?

De nieuwe wet vanaf 1 juli 2016

In eerste instantie zou de nieuwe belastingwet op de inkomsten van backpackers ingaan op 1 juli 2016. Vanaf die datum zouden jongeren die werken tijdens hun backpackvakantie vanaf de eerste dollar die ze verdienen 32,5% belasting moeten betalen. We schrijven bewust zouden, want de nieuwe maatregelen werden vooralsnog nog niet van kracht.

Waarom werkt de nieuwe wet nog niet?

De nieuwe wet heeft niet alleen gevolgen voor de backpackers die wat willen bijverdienen. Ook de sectoren die gebruik maken van seizoensarbeid door toeristen, voelden de bui al hangen. 32,5% op € 12.000 betekent omgerekend dat de seizoensarbeiders zo’n  € 3900 aan de belastingen dienden af te dragen. Dit maakt seizoensarbeid ineens een stuk minder aantrekkelijk. En dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld boeren moeilijker aan plukkers of andere landarbeiders geraken. Ook de toeristische sector is een van de partijen die sterk lobbyt om de nieuwe wet niet van kracht te laten worden. Daarom is de nieuwe belastingwet op inkomsten tijdens backpacken nog niet van kracht. We schrijven bewust ‘nog niet van kracht’, want het is best mogelijk dat uitstel niet leidt tot afstel!

De verkiezingen van juli 2016

Na de verkiezingen van juli 2016, kreeg Australië een nieuwe regering. Deze regering heeft ondertussen een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt. In dit voorstel van minister van financiën Scott Morrison zullen werkende backpackers in de toekomst geen 32,5% belasting, maar 15% belasting op hun inkomsten dienen te betalen. De nieuwe wetgeving gaat in vanaf (fiscaal jaar) 2017. Wie dit jaar naar Australië vertrekt om te reizen en werken zal daar dus rekening mee moeten houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.