Blowen in Nimbin? Misschien toch maar niet

0
466

In Nederland hebben we het Amsterdamse Wallengebied. De Denen hebben Christiania in Kopenhagen en de Canadezen hebben…nou, ja… Canada. Gebieden waar “toeristen” massaal neerstrijken omdat je daar in alle rust een jonko kunt opsteken. En in Australië? Daar bezoek je Nimbin (NSW). Maar dat verandert snel.

Nimbin

In 1973 werd in dit plaatsje het Aquarius Festival georganiseerd. Grote groepen hippies trokken massaal naar dit festival. En zoals dat toen ging, daar waar de hippies neerstreken, werden de joints gedeeld. Het beviel de festivalbezoekers wel, dus toen het festival afgelopen was, bleven ze hangen. Er werden woongroepen en communes gevormd en Nimbin werd een magneet voor alternatievelingen. Hippies, permaculturisten, kunstenaars, milieu-activisten. Ze vonden allemaal hun vaste woonplek in Nimbin. En ook de joint bleef vrij rondgaan.

Australische gedoogcultuur

In Canada is cannabis sinds kort legaal. In Amsterdam wordt het gedoogd. In Christiania is het, ondanks wekelijkse politie-invallen, hardnekkig. In Australië zien ze cannabis gewoon als drugs. Toch wordt het op grote schaal gekweekt, verhandeld en gebruikt. De politie doet alsof haar neus bloed. Een ideale situatie voor iedereen, zou je zeggen.

Toch zijn de gebruikers niet blij. Jaarlijks organiseert Nimbin een MardiGrass festival, om te legalisering te stimuleren.

Politie-acties en gentrificatie

Het gewenste resultaat blijft echter uit. De politie blijkt steeds vaker en harder op te treden. Niemand wordt daarbij gespaard. Kwekers, handelaren en gebruikers; iedereen maakt kans op een gratis ritje op de achterbank van een politie auto. En het werkt, want Nimbin wordt steeds meer “weed-free”. De bewoners betreuren dit, want het gaat ten koste van de identiteit van het stadje: “Toen ik hier aankwam, was er één politie-agent in Nimbin”, vertelt Michael Balderstone (voorzitter van de Hemp Embassy in Nimbin):”in die dagen was het gewoon cool. Het was niets om je druk over te maken. En de politie was zo slim om weed lekker met rust te laten.”

Maar, zo vertelt hij verder, toen sloeg de gentrificatie toe. Doordat de huizenprijzen rondom Byron omhoog schoten, trokken de wat minder draagkrachtigen vanuit Byron Bay naar Nimbin. Deze mensen kwamen niet voor de hippy cultuur en de weed, maar gewoon omdat ze een huis nodig hadden. Met de komst van mensen die een wat conventionelere levensstijl hadden, veranderde ook de sfeer in de stad, de gentrificatie was voelbaar. Het waren standaard gezinnen met standaard banen. Met hen kwam de cultuur van “Drugs are bad, M’kay”: de zero tolerance beleidslijn van Sydney kreeg voet aan de grond. En met die andere mentaliteit nam ook de politie-aanwezigheid toe.

Grote bust

In 2016 kwam het kantelpunt. Tijdens een grootscheepse actie werd de straathandel aangepakt. Van de ene op de andere dag verdwenen 40 mensen, die tot dan toe vrij hun gang konden gaan, achter de tralies. Ook werd AUS$ 1 miljoen aan drugs , cash en wapens in beslag genomen. Een van de opgepakten: “Ik heb alleen maar marijuana verkocht. Dat was heel gewoon. Het is net zoiets als wanneer je in het westen opgroeid als zoon van een schaapscheerder. De kans is groot dat je dan schaapscheerder wordt.”

Weed cultuur komt ten einde

Voor de locals uit Nimbin is weed een integraal onderdeel van de regionale cultuur in en rondom Nimbin. De handel was sociaal volkomen geaccepteerd. De veroordelingen die op de raid uit 2016 volgden, kwamen dan ook als een enorme verrassing. Velen hebben het gevoel dat de overheid eens een keer lekker met de vuist op tafel wilde slaan. De rechter zei hierover: “Nimbin moet volwassen worden. Het is geen onafhankelijke vrijstaat, maar valt gewoon onder de Australische wet”.

En de politie lijkt er inderdaad serieus werk van te maken om blowen te stoppen. Drugshonden komen regelmatig op bezoek. In april 2018 werden, een week voor MardiGrass, nog zeven mensen gearresteerd. Bolderstone: “Wat een geweldige reminder over het waarom van MardiGrass… maar misschien is dat wel waarom ze het deden”.

De conclusie is duidelijk: hoewel de locals, als echte Asterixen en Obelixen, dapper weerstand bieden aan de overheersing door de staat, is het opsteken van een goede joint in Nimbin niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit geweest is. En als backpacker is het sowieso goed om er eens goed over na te denken. Want op een veroordeling kan ook zomaar je visum ingetrokken worden. En dat zou zonde zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.