Geheim overheidsplan bedreiging voor Blue Mountains World Heritage?

0
241
Warragamba dam (Google Maps)

Het klinkt als een dorpje waar twee man en een paardenkop leven, maar de lokale overheid van Warragamba maakt grootse plannen, plannen die een enorm World Heritage gebied van de Blue Mountains bedreigen.

Het geheime plan wordt verborgen gehouden onder een meer openbaar plan. Volgens de officiële stukken werkt Infrastructure NSW (zeg maar, de lokale Rijkswaterstaat, aan het verhogen van de Warragamba Dam met 14 meter (naar 144.5 meter). Hierdoor wordt het Lake Burragorang (dat door de bestaande dam is ontstaan) ruwweg 5000 hectare groter. En dat gaat ten koste van een even zo groot stuk prachtig natuurgebied.

Maar het kan blijkbaar nog erger. Journalisten van de Sydney Morning Herald hebben inzage gekregen in documenten waaruit blijkt dat de overheid in alle geheim werkt aan het verhogen van de dam met 17 meter, dus nog drie meter meer dan openbaar gemaakt.

Locals zijn diep geschrokken. Kazan Brown, een “Traditional Owner” (Oorspronkelijke inwoner, dus Aboriginal) is ernstig geschrokken en noemt de plannen ongelofelijk: “We waren diep geschokt toen ze kwamen met het plan de dam 14 meter te verhogen. Nu is het ineens 17 meter. Honderden van onze heilige en culturele locaties zullen hierdoor onder water komen te staan”.

Autoriteiten geven aan dat het slechts gaat om voorbereidende werkzaamheden, zodat de extra drie meter in een later stadium makkelijk kan worden gerealiseerd. In de plannen is gekeken naar de gevolgen voor natuur en milieu bij het verhogen met 14 meter. Onduidelijk is wat de 3 meter meer betekenen. De premier van New South Wales, Gladys Berejiklian, wimpelt de journalisten af: “Dat wat we in het openbaar hebben uitgesproken is wat we gaan doen”. Ze gaf verder geen commentaar over het 17 meter-plan.

Natuuractivisten, verenigd in de groep “Give a Dam” zijn sowieso tegen verhoging van de dam en vinden dat de autoriteiten “een paar serieuze vragen moeten beantwoorden!”.

Harry Burkit, woordvoerder van de groep: “Als dit waar is, hebben Jim Betts (Bestuursvoorzitter van Infrastructure NSW, red) en zijn organisatie het parlement van New South Wales misleid en het publiek voor de gek gehouden over de voorgenomen verhoging van de dam”. Hij vervolgt dat Infrastructure NSW “er open en eerlijk voor moet uitkomen hoeveel duizenden hectares Nationaal Park onder water zullen komen te staan”.

De verhoging van 14 meter zou noodzakelijk zijn vanwege de klimaatverandering. Hierdoor zou het Lake Burragorang meer water kunnen opslaan bij hevige regenbuien en dit kunnen bewaren voor periodes van droogte. Ook “biedt het de bevolking van het laaggelegen en steeds dichtbevolktere Hawkesburea-Nepean gebied meer tijd om te evacueren”, aldus iemand die ingewijd is in de plannen.

Het zou niet de bedoeling zijn het waterpeil in het meer te verhogen, maar juist de bedoeling zijn om “ademruimte te creëren” om de gevolgen van stortregens te beperken. De wetgeving zou de verantwoordelijke organisaties verplichten om projecten zo te organiseren dat ze flexibiliteit voor de toekomst bieden. Vandaar, zo is de verklaring, dat men voorsorteert op een eventuele toekomstige verhoging.

Dat stelt echter niet iedereen gerust. Justin Field, woordvoerder van De Groenen sluit zich aan bij de eerdergenoemde Give A Damn Groep: ook hij vindt dat het parlement om de tuin is geleid: “Tijdens debatten over het budget van dit project vroeg ik de minister aan de bevolking te garanderen dat de dam niet nog meer zou worden opgehoogd dan 14 meter. Hij reageerde hierop dat ‘de business case over 14 meter ging’. “

Bron: Sydney Morning Herald

DELEN
Vorig artikelSydney een topstad?
Volgend artikelOntdek Banksy in Melbourne
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.