Bosbranden en regen: Is het eindelijk afgelopen?

0
42

Na maanden van droogte, wind en bosbranden valt erein-de-lijk weer regen. Is dit dan het einde van de bosbranden?

Even leek een Kerstwonder een eind te maken aan de grote bosbranden, maar helaas…de opluchting was van korte duur. Maar nu begint het er toch eindelijk op te lijken dat het gaat regenen.

In Sydney wordt voor het komende weekend zware regenval verwacht. In totaal zal er ongeveer evenveel regen vallen als normaal in drie weken. Op vrijdag begint het met 10-25 millimeter, zaterdag kan er tussen de 20-50 millimeter vallen.

De regenverwachting is een verademing voor het land, dat zucht onder de hevigste branden sinds mensenheugenis. Maar het kan ook voor problemen zorgen. Daarom is voor heel New South Wales een weeralarm afgegeven. Ook in Victoria kan de regen voor problemen zorgen.

Regen: vele druppels op de gloeiende plaat

In de buurt van de Blue Mountains is de regen al begonnen. Rondom Faulconbridge is 45 millimeter gevallen, maar in de Tablelands is zelfs al 80 mm gevallen.

De hevige neerslag gaat gepaard met stormen, waarbij windvlagen tot wel 100 km/u kunnen voorkomen. Op sommige plaatsen, vooral rondom Melbourne, heeft de storm woningen beschadigd. De buitenwijk St. Albans kreeg zelfs te maken met overstromingen.

“Het stormt, en dat wordt alleen maar meer. In het noorden van de staat geldt een stormwaarschuwing vanwege de regen, wind en hagel”, zegt Gabrielle Woodhouse van het Bureau of Meteorology (BoM).

Ook in het zuid-oosten van New South Wales regent het inmiddels. Hier viel ongeveer 20 millimeter.

De brandweer reageert enthousiast. Ben Shepherd, de belangrijkste woordvoerder van de NSW Rural Fire Service noemt de regen: “Brilliant”. Maar, zo zegt hij: “We hebben niet de illusie dat deze regen een einde aan de droogteperiode betekent.”

Wel is hij blij dat de regen het aantal branden heeft teruggebracht. Voor het eerst in maanden staat de teller onder de 100. Was het aantal branden op woensdag nog 120, nu zijn het er nog 88.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.