Crikey! Miskleun PETA zet Australië op achterste benen.

0
211

Australiërs zijn een volk met een ruig gevoel voor humor. Er is weinig waarover ze geen (grove) grappen kunnen maken. Er is echter nog een uitzondering: Steve Irwin.

Het begon allemaal met een Google Doodle ter ere van de 57e geboortedag van Steve Irwin. Op deze afbeelding zie je Steve Irwin met een krokodil in zijn armen.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) vindt dat dit niet kan en heeft een statement online geplaatst waarin ze in de aanval gaan. Voor hen is Steve Irwin een voorbeeld van celebrities die hun roem baseren op het “exploiteren en lastigvallen van precies die dieren die ze zeggen te beschermen”. Ook op social media haalden ze fel uit naar deze man “that many love to hate”.

Volgens PETA zijn de televisie-optredens van Steve Irwin en andere beroemdheden meer bedoeld om middel om “het publiek te verbazen en het eigen ego op te blazen, ten koste van de dieren, dan dat het gaat over voorlichting.” Ze steunen daarbij ook op een citaat van Jean-Michel Cousteau (de zoon van de beroemde Jacques Cousteau) die zegt dat dit er wel leuk uitziet op tv en goed verkoopt, maar ook misleidend is: “Je raakt de natuur niet aan, je kijkt er alleen naar”, aldus deze zoon-van.

Ongetwijfeld probeert PETA hier iets goeds mee te bereiken, maar ze slaan de plank wel volkomen mis. Want in tegenstelling tot sommige modernere tv-hosts die iets met natuur en dieren doen, behandelde Irwin de dieren altijd met respect.

Overleden bij het maken van een documentaire

Steve Irwin overleed op 4 september 2006 tijdens het maken van een documentaire “The Oceans Deadliest”. Door weersomstandigheden gedwongen besloot hij in plaats daarvan een paar shots te maken van pijlstaartroggen, voor de show van zijn dochter Bindi. Een van de pijlstaartroggen schrok echter en stak met de giftige stekel aan het eind van de staart direct in het hart van Irwin. Steve Irwin overleed bij het werk wat hij met zoveel passie deed: de natuur beschermen, mede door mensen te laten zien hoe mooi deze is.

Australiërs boos

Steve Irwin, in Nederland vooral bekend als die mafkees van Crocodile Hunter (nu een beetje geïmiteerd door Freek Vonk), staat in Australië bekend als een voorvechter van het prachtige natuurschoon van het land. Goed, sommigen vinden hem een “cunt” (wat al naar gelang de context en toon ook een compliment kan zijn), maar hij wordt ook gezien als natuurbeschermer en oprichter van een aantal prachtige dierentuinen.

En PETA heeft een fout gemaakt: ze komen aan een Australisch icoon. En dus staan de Australiërs op hun achterste benen. Zomaar een citaat (van Facebook): “Ik zweer het, de social media pagina van PETA wordt gerund door een achttienjarige vegan hipster knul met een manbun, die moet eens wat billenkoek krijgen”.

Iets genuanceerder is Nabbi Chilcot: “Steve Irwin deed enorm veel voor de bescherming van dieren. De TV shows waren er alleen maar om het publiek voor te leggen en om geld te verzamelen om zijn werk mee te financieren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.