Dingo grijpt kind op Fraser Island

0
219

Fraser Island is een bijzondere plek. Het is de enige plaats waar het strand wordt aangemerkt als een officiële snelweg (echt waar!) en het is ook de enige plek waar nog raszuivere dingo‘s leven. Op het vasteland hebben deze dieren zich in de loop der decennia gemengd met (verwilderde) honden, op Fraser Island niet. Dat is gaaf, maar brengt ook risico’s met zich mee.

“A Dingo ate my baby” was tijdens mijn eerste reis een gevleugelde grap onder backpackers. Het is een spreuk die teruggaat naar 1980, toen bij Uluru een kind werd gegrepen door een dingo. De moeder zou dit hebben geschreeuwd toen ze realiseerde dat haar kind was verdwenen.

Als iets lang geleden is, is het ok om er grapjes over te maken. Maar een artikel in de Sydney Morning Herald maakt korte metten met dit gevoel voor humor. Want, het is weer gebeurd.

Dingo valt aan

Dit keer trof het onheil de familie Allister. Vader Luke en moeder Sarah waren zoals altijd met Pasen met het hele gezin op vakantie. Dus ook met zoon Hunter van 14 maanden, dochter Harper en oma Shaurne op Fraser Island aan het genieten van de natuur. ‘s Nachts sliep de familie in een kampeerbusje.

De ouders hebben verslaggevers van het programma “60 Minutes” (video onderaan) verteld dat ze ‘s nachts ineens wakker werden door het gegil van Hunter. Al snel zagen ze dat een dingo het kind vast had gegrepen en het wegtrok de bosjes in.

Foto: Pixabay

Dit kwam als een grote schok, omdat de familie zich veilig voelde en alle voorzorgsmaatregelen had getroffen. Al het afval en alle voedselresten waren veilig opgeborgen om geen dieren aan te trekken. Rond 22:30 gingen ze naar bed, om vlak na twaalven uit hun slaap gerukt te worde ndoor gegil: “Ik weet niet precies hoe lang het duurde, zeker enige seconden. En ik hoorde het gehuil van binnen de camper naar buiten gaan. Ik weet niet wat er in me omging, ik zat recht overeind en zei:’Luke, hij is buiten’.”

De vader kwam snel in actie en rende achter het gillende kind aan, met de moeder in zijn kielzog:”We zagen dat een dingo hem bij de nek had gegrepen en hem de bosjes in sleurde. De vader rende erachter aan en schreeuwde zo hard hij kon. De dingo liet daarop het kind los en vluchtte. Toen de ouders bij het kind kwamen, zat er overal bloed.

Versterking

De ellende was alleen nog niet voorbij, want de dingo had versterking gehaald. Vier dingos waren naar de camper gegaan en hadden deze omsingeld. Vader Luke: “Ik had echt zo een gevoel dat ze me van achter wilden aanvallen. Als ik naar ze uitviel en schreeuwde trokken ze zich terug, terwijl er van achter een ander kwam aansluiten”. De man vreesde echt voor zijn veiligheid en die van zijn gezien.

Foto: Pixabay

Ondertussen belde moeder 000 (het Australische noodnummer, zoals wij 112 hebben) en vroeg om een helicopter. Dat blijkt niet onterecht, want het hoofd van het kleine kind zat vol gaten waar de tanden hem hadden gegrepen en zijn schedel was gebroken.

Dingo’s zijn wilde dieren


Een wildlife ranger vertelt dat dit horrorverhaal niet heel uitzonderlijk is. Dingo’s zijn snel en intelligent en leren heel snel hoe ze een ritssluiting kunnen openen, maar ook hoe ze deuren en grendels van kampeerbusjes kunnen openen. Doordat sommige toeristen de dingo’s voeren is de dieren hun natuurlijke schuwheid afgeleerd en worden ze steeds brutaler.

Een ambulancebroeder die betrokken was bij de reddingsactie is verbaasd: “Gezien de aard van deze aanval is het kind er goed van afgekomen”.

Na aankomst in het ziekenhuis heeft het kind de nodige zorg ontvangen. Hunter is er boven verwachting snel weer bovenop gekomen. De familie heeft door het voorval geen hekel aan dingo’s gekregen. Sarah: “Het zijn geen schattige huisdieren. Het zijn wilde dieren en ze moeten dan ook worden gerespecteerd.”

Dieren voeren, dure grap

De autoriteiten hebben in reactie op dit voorval besloten hoge boetes (tot AUS$ 10.000) op te leggen aan eenieder die op Fraser Island wordt betrapt op het voeren van Dingo’s.

Bekijk de aflevering van 60 Minutes

Bronnen:
Sydney Morning Herald
Foto's: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.