Dorst in Sydney; waterrestricties van kracht

0
192
Foto: PixaBay

We hebben op deze site al vaker berichten gedeeld over droogte in Australië. En elke keer lijkt het wéér een beetje erger. Best lastig, want hoe vind je de woorden om duidelijk te maken dat het dit keer toch écht ernstige zaak is? Dit keer helpt de overheid een handje om de ernst duidelijk te maken. Er zijn weer waterrestricties van kracht. Oftewel: het water is op rantsoen! En dat is voor het eerst sinds 2009.

Waarom water op rantsoen?

Simpel: er is te weinig water. Doordat er de afgelopen paar jaar rondom Sydney 70% minder regen is gevallen dan normaal zijn de stuwmeren zo goed als leeg. In Sydney worden normaal gesproken maatregelen genomen als de Warragamba Dam half vol (of half leeg) is. Dat punt komt naar verwachting over 6-8 weken. Toch heeft de overheid besloten nu alvast maatregelen te nemen.

De Minister van Water, Melinda Pavey, is wat dubbel in haar boodschap: “Het zou kunnen gaan regenen. Ik hoop het. Maar de voorspellingen zijn niet zo best, maar zoals iedereen die weleens plannen maakt voor het weekend zitten de weersvoorspellingen er soms naast.”

Toch denkt ze dat het nodig is om alvast maatregelen te nemen: “door het gebrek aan regen en de laagste toevoer aan water sinds 1940, meent de regering dat het het beste is om watergebruik te beperken.

Eerdere maatregelen: ontzilting van zeewater

Het is niet zo dat de overheid nog geen maatregelen heeft genomen. Eind januari al werd een ontziltingsfaciliteit (opnieuw) in gebruik genomen. Toen stond het waterpeil op 60%.

De ontziltingsinstallatie is een van de grootste ter wereld en geldt sinds de ingebruikname als de eerste verdedigingslinie tegen droogte. Hij wordt aan- en uitgezet naar behoefte. Dat gaat wel met enig beleid, want het kost een hoop geld om deze installatie aan te zetten (uitzetten is trouwens net zo duur). De ontziltingsinstallatie kost AUS$ 90 per jaar, per huishouding. Dat is een hoop geld, maar ja…dorst is erger.

Erger is dat de installatie leidt tot veel energiegebruik, dus CO2 uitstoot, en daarmee het klimaatprobleem van de Aussies op langere termijn juist verergert. Daarom hebben ze een windpark aangelegd ter compensatie.

Waterrestricties: wat mag niet meer?

Met ingang van de waterrestricties (deze zaterdag) is het niet meer toegestaan om:

  • De tuin te sproeien
  • De stoep te schrobben met water (vegen mag wel)
  • De auto te wassen (behalve met een emmer)
Dit mag dus niet meer (Foto: Pixabay)

Mocht iemand toch tuinplanten water willen geven, dan mag dat met de hand. Maar alleen voor 10:00 of na 16:00, wanneer het koeler is en er dus minder verdampt.

Op overtreding van de regels staat een boete van AUS$ 220 (voor personen) of AUS$ 500 (voor bedrijven). Wel geldt er een periode van 3 maanden waarin alleen waarschuwingen worden gegeven, zodat de inwoners kunnen wennen aan de nieuwe regels.

Backpackers en water rantsoen

De regels zullen weinig impact hebben op backpackers. De enige die relevant zou kunnen zijn is die over het wassen van auto’s. Maar kom op, welke backpacker (die een auto heeft) wast deze? Dat doe je toch alleen als het tijd wordt de auto te verkopen?

Toch zul je er wel iets van merken, want zodra de overheid water restrictions instelt is het voor de locals een belangrijk onderwerp. Ook jij, als backpacker, zult worden aangesproken op je watergebruik. Wat kun jij doen?

Minder vaak en korter douchen

Mijn ochtend begint altijd (indien mogelijk) met een heerlijke warme douche. Ik kan zo een kwartier onder het water blijven staan. Eigenlijk is dat al best asociaal, in dit tijdperk van klimaatverandering, want warm douchen slurpt energie. Maar als er een tekort aan water is, is het helemaal not done.

Korter douchen helpt enorm (Foto: Pixabay)

Douche daarom minder, en korter. Een goede manier om waterzuinig te douchen is om je eerst helemaal nat te maken (dit duurt 20-30 seconden), je dan helemaal goed in te zepen en af te schrobben en het dan af te spoelen (dit kan ook al binnen 30 seconden). Het is een stuk efficiënter. Minder luxe en fijn, natuurlijk, maar je draagt een belangrijk steentje bij.

Samen douchen?

In meerdere hostels heb ik posters zien hangen dat je water kunt besparen door samen te douchen. Een grappige boodschap, maar neem hem niet serieus. Deze posters zijn er vooral om je op luchtige wijze te herinneren aan het gebrek aan water.

Uit ervaring kan ik zeggen dat samen douchen véél meer water kost dan wanneer je allebei apart douchet.

Kraan dicht bij het tandenpoetsen

Laat jij ook de kraan lopen als je je tanden poetst? Niet doen. Maak de borstel nat en vul een bekertje. Zet de kraan uit, breng tandpasta aan en poets. Tijd om te spoelen? Neem een slok uit je beker en gebruik dat.

Wil je echt die-hard gaan? Neem dan een slok water en houd deze in je mond. Breng de tandpasta aan en steek de borstel in je mond. Goed borstelen en boenen. Pas als je helemaal klaar bent, spuug je het water uit. Met een tweede (kleinere) slok water kun je nog even naspoelen.

Het is even wennen, maar ik heb in de woestijn ontdekt dat ik met slechts 2 halve slokken water mijn gebit kan reinigen. Die gewoonte leer je trouwens pas met moeite weer af, maar waarom zou je…? Want minder water gebruiken is altijd een goed idee!

Bron:
ABC 
Sydney Morning Herald 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.