Ergste bosbranden ooit, politici slaan plank mis

0
151
Bosbrand Australie - foto Anthony Carter
Foto: Anthony Carter (via Facebook)

Australië brandt. En wat doen de politici? Die slaan elkaar de koppen in over wiens schuld het is dat er zoveel bosbranden woeden.

Sydney wordt aan alle kanten bedreigd door bosbranden. “Erger dan dit wordt het niet“, zei een brandweerwoordvoerder al eerder. Honderden woningen zijn in vlammen opgegaan en duizenden mensen zijn op de vlucht. Er zijn zelfs al doden gevallen.

En wat doen de politici? Die proberen er een politiek slaatje uit te slaan. Een politicus, Barnaby Joyce, van de National Party, maakte het wel heel bont. Hij zei in een radio-interview dat twee van de slachtoffers “most likely voted for the Greens”. Hen aanvallen, zo zei hij, “is the last thing I’d want to do”.

Schuldvraag bosbranden

Deze uitspraak, die door de Australische premier fel werd veroordeeld, kwam in te midden van een grote ruzie over de vraag of deze bosbranden nu ernstiger zijn dan voorheen en of dit door klimaatverandering komt. Een collega vraagt zich vilein af hoe Joyce kan weten wat de slachtoffers gestemd hebben en of dat er überhaupt to doet: “They died in the bushfire, isn’t that enough?”

Een andere politicus besloot er nog eens dunnetjes overheen te gaan: senator Jordon Steele-John van de Greens (De Groenen) beschuldigde andere senatoren ervan dat zij met hun beleid verantwoordelijk zijn voor de branden. Hij noemde hen “brandstichters”.

Grotere problemen

De bevolking van Australië kijkt met hoofdschudden naar de ruzies in Canberra. Het land heeft grotere zorgen op het moment, want er branden rondom Sydney nog een 12-tal branden die een directe bedreiging opleveren voor plaatsen als Sydney, Wollongong en Newcastle. Ondertussen worden de omstandigheden in Queensland iets minder ongunstig, maar de strijd tegen het vuur is nog lang niet gestreden. Vooral rondom Yeppoon en Gimpie is het risico nog hoog.

DELEN
Vorig artikelNoodtoestand New South Wales: “Erger dan dit wordt het niet”
Volgend artikelKoala uitgestorven?
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.