“Extreme kou” in Australië

0
920
Foto via Pinterest

De Australiërs beginnen zich langzaam zorgen te maken nu er een (in hun ogen) extreem koud weekend aan zit te komen. Volgens een bureau dat het weer registreert wordt dit het “koudste begin van de winter in 182 jaar”.

In Adelaide lopen de mensen al dik ingepakt, want daar is de temperatuur al vijf dagen op rij niet boven de vijf graden uitgekomen. VOor ons Nederlanders klinkt dat als een lekker zachte winter, maar de Aussies zijn natuurlijk een stuk hogere temperaturen gewend.

Ook in andere regio’s is het de koudste winter sinds 1943. In Yunta, een vaag plaatsje in South Australia mogen ze met een temperatuur van bijna 5 graden onder nul met recht zeggen dat het frisjes is.

Weermannen zeggen dat dit pas het begin is van een “streng en winderig seizoen”, om vervolgens in dat onnavolgbare meteorologentaaltje te vertellen dat het allemaal het gevolg is van een koudefront gecombineerd met heldere hemel en stevige winden. Jacob Cronje, Hoofdmeteoroloog bij Weatherzone benadrukt dat het door de wind stukken kouder aanvoelt dan het eigenlijk is: “Vooral in de kuststeden (waaronder Sydney, Melbourne en Brisbane) zorgt dat ervoor dat het veel kouder aanvoelt.” Zijn weerbureau heeft gewaarschuwd voor plotselinge windvlagen.

Melbourne

In Melbourne daalt de temperatuur nog wat verder dan in Sydney. Op zaterdag zou het vier graden worden, zondag doet het met vijf graden ietsje beter. Ook voor Melbourne zijn dit temperaturen die lager liggen dan gemiddeld. Vervelender dan de relatief lage temperatuur is dat het komende week “erg goed gaat regenen“. Deze regen, die voor de Aussies als geroepen komt, zal het grootste deel van Victoria en New South Wales aandoen.

Brisbane

Ook het wat noordelijker gelegen Brisbane heeft het relatief koel, al loopt de temperatuur daar wel op tot dubbele cijfers. Gecombineerd met zon is dat prima weer om op ontdekking uit te gaan.

Canberra en achterland

In Canbarra kwam de temperatuur net niet bij de 10 graden. Maar het was nog altijd warmer dan in Ipswich (6 graden) of plaatsen verder landinwaarts waar het daadwerkelijk vroor.

Sneeuw

In Mt Hotham (iets ten Noordoosten van Melbourne) viel al wat sneeuw. Iets wat ook in Canberra zou kunnen gebeuren. Daar zal de sneeuw echter niet blijven liggen, aangezien de middagtemperatuur ruim boven nul zal zijn.

Ook de berggebieden in New South Wales zagen er uit als een kerstkaart, met sneeuwbuien die een tijdje bleven liggen.

Een tweede koudefront, dat dinsdag zal arriveren, zal naar verwachting nog wat meer sneeuw komen brengen. Inmiddels ligt er al zo’n 15-20 cm sneeuw op sommige pistes. Toptijden voor de ski-gebieden dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.