Geheime brandweermissie redt “dinosaurus-bomen” Wollemi

0
46
Foto: New South Wales

De allesverzengende bosbranden hebben in New South Wales enorme lappen natuurgebied in as gelegd. Maar een geheime brandweermissie heeft een paar unieke bomen (Wollemi) weten te redden.

Alsof de bosbranden nog niet erg genoeg waren, bedreigden ze ook het voortbestaan van een 200 miljoen oude plantensoort: de Wollemi boom. De regering van New South Wales heeft een geheime missie uitgevoerd om deze planten te redden.

De Wollemi Pine

De Wollemi Pine (Wollemia) is met uitsterven bedreigt en staat op de lijst van beschermde plantensoorten.  Deze boom is een boom met geschiedenis, want deze boomsoort stamt uit het tijdperk der dinosaurussen. 200 miljoen jaar geleden bestond de boom al. Het oudst bekende fossiel is 90 miljoen jaar oud. De enige plek waar je de Wollemi nog in het wild kunt vinden is in Wollemi National Park in New South Wales, ruwweg midden in de driehoek Newcastle, Orange, Dubbo. In dit park staan naar schatting 200 van deze bomen. De locatie van de bomen wordt geheim gehouden om de overlevingskans van deze plantensoort te verhogen.

200 Wollemi
Er zijn nog maar 200 Wollemi in het wild, de locatie blijft geheim. Foto: New South Wales

Natuurhistorische ramp

Als deze bomen zouden verbranden, zou dat een natuurhistorische ramp zijn. De lokale overheid heeft daarom een speciale –geheime- brandweermissie opgezet om de bomen te redden. Milieuminister Matt Kean van de regering van New South Wales:  “Wollemi National Park is de enige plek ter wereld waar deze bomen nog in het wild voorkomen. En met minder dan 200 exemplaren wisten we dat we alles op alles moesten zetten om ze te redden.

De dreiging was reëel, want inmiddels is het grootste deel van Wollemi National Park aan de vlammen ten onder gegaan.

De brandweerlieden dumpten met speciale blusvliegtuigen brandvertragers over het afgelegen gebied, terwijl helikopters brandweerspecialisten invlogen die een soort irrigatiesysteem opzetten om Wollemi-bomen vochtig te houden. Ondanks de inspanningen raakten sommige bomen licht beschadigd door het vuur. Toch is de missie een succes. Kean: “De bomen, waarvan we tot 1994 dachten dat ze uitgestorven waren, en waarvan we de locatie geheim houden om besmetting te voorkomen, hadden baat bij een nooit eerder geziene milieu-reddingsactie.”

Door de brandweermissie is deze plantensoort in ieder geval gered.

 

 

 

 

 

DELEN
Vorig artikelZijn wombats de échte helden?
Volgend artikelBosbranden en regen: Is het eindelijk afgelopen?
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.