Goed nieuws: personeel OV in Melbourne voert actie

0
97
Foto: RTBU

Goed nieuws voor de reiziger die in Melbourne met het openbaar vervoer (OV) wil reizen. Het personeel staakt!

De komende twee maandagen voert het personeel van het openbaar vervoer (OV) actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Maar geen paniek, alles rijdt gewoon.

Het zijn namelijk niet de reizigers waar vakbond RTBU (Rail Tram and Bus Union) iets tegen heeft, het is Metro Trains, de OV maatschappij in Melbourne, die ze een boodschap willen geven. Dus staan op maandag 12 augustus en maandag 19 augustus de incheckpoortjes wijd open en zullen de controleurs de hele dag demonstratief de andere kant op kijken. Gratis OV dus!

Die dag kun je overal heen. Dus sla de (toch al gratis) toeristentram van lijn 35 die dag even over en ga naar al die andere plekken waar je normaal voor zou moeten betalen (inspiratie nodig? Hier zijn 7 dingen om te doen in Melbourne!)

We slaan geen stations meer over!

Een andere actie is dat de OV-medewerkers geen wijzigingen in de dienstregeling meer zullen uitvoeren.

Metro Rails wil nog wel eens opdracht geven om een station over te slaan als de stiptheidsdoelstellingen niet gehaald dreigen te worden. Gedurende de actiedagen zal het personeel geen gehoor geven aan dat soort opdrachten. Eigenlijk zou dat normaal moeten zijn, want wat is er irritanter dan je trein zien aankomen…en vervolgens net zo hard doorrijden?

Personeel OV in Melbourne wil 6%

De staking vindt plaats om de looneis van het personeel van het OV in Melbourne kracht bij te zetten. Metro Trains biedt een loonsverhoging van 2%, terwijl de vakbond 6% eist. Dat klinkt als een hoge looneis, maar hij wordt ondersteund door Michael O’Brien, de leider van de oppositiepartij in Victoria: “De premier heeft meegelopen in een demonstratie voor hogere lonen, maar als hij zijn portemonnee moet trekken geeft hij niet thuis”, aldus O’Brien.

De regeringspartij onthoudt zich van commentaar, omdat dit geschil iets is tussen de bonden en de OV-maatschappij.

Overwerkpremie staat op de tocht

Foto: Wikipedia Commons

Wat ook kwaad bloed zet is het voornemen van de vervoerder om de overwerkpremie van 50% te schrappen.

 

Aangezien er fors wordt overgewerkt voelen de medewerkers dit direct in hun portemonnee.

OV-personeel heeft zwaardere actiemiddelen

Een soortgelijke vakbondsactie, in 2015, bracht het personeel een loonsverhoging van 4,4%. De vooruitzichten zijn dus positief. Mocht deze actie echter geen effect hebben, dan heeft de bond nog andere middelen. De RTBU omschrijft de actie als een van hun “lichtere middelen” en sluit verdergaande acties niet uit.

DELEN
Vorig artikelGluren naar Aussies (16): Leach Highway
Volgend artikelTrek baantjes met een walvishaai
Reizen leert je jezelf kennen. Dat gun je iedereen! Dus pak die backpack vol en spring op het vliegtuig. De wereld ligt aan je voeten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.