Een menselijke walvis

0
118
Humpback whale

Een grote groep mensen heeft een menselijke walvis gevormd, ter ere van de jaarlijkse humpback migratie.

Elk jaar trekken duizenden, nee, tienduizenden, bultrugwalvissen (humpback whales) twee keer langs de Australische kust. In het voorjaar trekken ze naar de voedselrijke gebieden bij het poolgebied om vet te kweken. In het najaar trekken ze naar de warmere wateren rondom de evenaar om daar te paren en te kalveren.

Door deze grote reislust weten de bultruggen per jaar meer dan 16.000 kilometer af te leggen! Daarbij laten ze veel mensen genieten van hun spectaculaire sprongen. De Aussies zijn hier blij mee. Niet alleen omdat ze zelf genieten van dit prachtige schouwspel, maar ook omdat hordes toeristen besluiten om mee te doen met een humpback tour. De Aussies verdienen er dus ook geld mee.

Mens? Nee, walvis!

Een groepje mensen heeft ooit het idiote idee opgevat om een menselijke walvis te vormen om daarmee stil te staan bij de jaarlijkse migratie. En wat gebeurt er in Australië, wanneer een of andere malloot een gek plan heeft? Precies, dan ontstaat er een nieuwe traditie.

Zo ook in Port Stephens, waar sinds 2011 elk jaar steeds meer mensen bij elkaar komen om samen de vorm van een walvis weer te geven. Elk jaar is dat, volgens de organisatoren, groter en beter. Maar dit jaar was het, zonder enige twijfel ooit, de grootste en beste ooit.

“Groter en beter”, zoals elk jaar

Sommige nationale media melden dat er ruim 2000 mensen aan de formatie deelnamen. “Ruim” is een rekkelijk begrip, maar hier wordt wel heel vrij afgerond. De organisatie heeft zelf 1600 mensen geteld. Oh, en 17 honden. Een stuk minder dan 2000, maar nog altijd bijzonder indrukwekkend.

human-whale-port-stephens
2000 of 1600 mensen? Tel jij het na? Het zijn er in ieder geval veel.

In 2018 deden 1318 mensen mee aan het vormen van een menselijke walvis, wat alweer ruim 300 meer was dan het jaar ervoor.

Waarom in Port Stephens?

De locatie van deze traditie is niet geheel toevallig, want de organisatie is grotendeels in handen van Imagine Cruises, die vanuit Port Stephens Whale Watching cruises organiseren (deze kosten ongeveer € 40). Samen met de lokale VVV’s en enkele grotere bedrijven werken ze samen en brengen ze en passant de plaats ook onder de aandacht als aantrekkelijke uitvalsbasis. Iets waaraan deze site dan weer bijdraagt door erover te schrijven…

Waarom is de Port Stephens human whale zo populair?

Wat is dat toch met die Aussies, dat zulke apart dingen zo populair zijn. Denk alleen al aan de jaarlijkse boat race bij Alice Springs (waar geen water is). En nu dit. Een van de organisatoren is daar helder over: “de locatie, en omdat het uniek is”.

Volgens mij vinden ze het vooral heel gezellig.

Tja, unieke dingen, dat is wel iets waar Aussies dol op zijn (en backpackers ook): “Dit is iets wat nergens anders gedaan wordt. Hier eren en vieren we de walvis. Er zijn wel walvis-festivals, maar de menselijke walvis is uniek. En het is gratis. En je leert er ook nog eens van.”

Wacht, zei ze “gratis”? Sign me up! Oh, en de lifeguards organiseren ook nog eens een barbecue!

Van hier en van daar

Deelnemers aan de menselijke walvis registreren zich wel. Daardoor weet de organisatie precies hoeveel mensen meedoen en waar ze vandaan komen. Zo is er een harde kern locals die elk jaar weer komt opdagen, maar deelnemers komen inmiddels overal vandaan. Zo deed er een stel mee dat uit Perth (WA) kwam. Of ze speciaal voor deze dag de reis hebben gemaakt wordt echter niet duidelijk. Sommige hotels melden echter wel dat ze telefoontjes krijgen met de vraag wanneer de formatie gevormd wordt. Dus dat de interesse er is, dat is zeker.

Foto: David Mark (via Pixabay)

En jij? Doe jij volgend jaar ook mee?

Bron: Port Stephens Examiner

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.