Groningen eert Australië-ganger Tasman

0
478

Ga je binnenkort naar Australië en heb je zin in wat voorpret? Of ben je net terug en wil je dat Aussie-gevoel vasthouden? Dan is een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseaum in Groningen misschien precies wat je nodig hebt.

In het museum is namelijk een tentoonstelling gewijd aan Abel Tasman, getiteld “Welkom aan boord”. Abel Tasman, voor wie de link nog niet had gelegd, is de ontdekker van Tasmanië, wat hij toen Van Diemensland noemde. Deze ontdekkingsreiziger is geboren in Lutjegast. Logisch dus dat hij in zijn geboorteregio geëerd wordt.

Expeditie

Abel Tasman vertrok 375 jaar geleden vanuit Batavia met twee schepen. Zijn missie: verken de 50e breedtegraad en zoek naar het Suydland. Dit Suydland was een legende: de VOC was ervan overtuigd dat er ergens een enorm stuk land moest liggen, dat rijk zou zijn in specerijen en goed en zilver.

De reis was zwaar. De bemanning werd gegeseld door zware wind en hagel. De reis was zelfs zo zwaar zels dat Tasman er in zijn logboek melding van maakte en besloot de 50e graad te laten voor wat het was en noordwaarts te buigen om de 40e graad in kaart te brengen. Daar ontdekte hij een eiland.

Vertellers

Bezoekers worden door de tentoonstelling geleidt door drie vertellers. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen wat nu eigenlijk de bedoeling van de expeditie was. Ook verhalen ze over de verkenning van de kust en hoe je zonder tomtom in hemelsnaam je weg kon vinden.

Tijdelijk

De tentoonstelling is op 25 november geopend en is te bezoeken tot 18 februari in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum is op dinsdag tot zaterdag geopend van 10:00-17:00 en op zondag van 13:00-17:00. Toegang is €6 per persoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.