Heet? Dit is nog maar het begin

0
703
Foto: Robert Vilalta

Afgelopen winter (wanneer het in Australië zomer is) schreef ik al een artikel over de ongelofelijke hitte in het land. In januari 2017 was het in Sydney (NSW) gemiddeld al 25,6 graden Celsius, ruim 3,3 graden warmer dan normaal. Maar het kan nog veel erger, zeggen wetenschappers.

Meer en extremere hittegolven

Klimaatwetenschappers van de Australia National University en de University of Melbourne hebben een artikel gepubliceerd in het vakblad Geophysical Research Letters, waarin ze stellen dat Australië zich moet voorbereiden op meer, en extremere, hittegolven. Temperaturen van 50 graden Celsius achten zij daarbij niet onmogelijk!

Waarschuwingssysteem

Bij dergelijke temperaturen komt het openbare leven in de steden praktisch tot stilstand. “Als de Aarde door klimaatverandering anderhalve graad warmer wordt, gaan we extreem hete dagen beleven in Australië. En dat heeft serieuze gevolgen”, zei Sophie Lewis van de Nationale Universiteit.

Ze vertelt dat het er naar uit ziet dat het land een systeem van waarschuwingscodes zal moeten gaan gebruiken, net zoals er momenteel een systeem voor het risico op bush fires geldt (Bushfires zullen trouwens ook vaker voorkomen).

Voor de komende jaren zitten we nog goed, want de 50 graden zal naar verwachting “pas” in 2040 worden aangetikt. Deze hittegolven zullen, aldus de onderzoekers, grote gezondheidsgevolgen hebben die ernstig genoeg zijn om nu alvast te beginnen met voorbereiden. Ze denken hierbij aan het uitbreiden van medische faciliteiten.

Gevolgen van extreme hitte

Door de extreme hitte zullen mensen niet in staat zijn om naar school of werk te gaan. Tegelijkertijd zal het energieverbruik enorm toenemen, doordat iedereen aan de airco gaat.

Verkoeling zoeken door bij het Great Barrier Reef te duiken kun je wel vergeten, dat rif zal niet meer bestaan. Hetzelfde geldt voor veel andere ecosystemen.

Ook de infrastructuur zal last krijgen van de hitte. Denk aan het uitzetten van brugdelen, of misschien zelfs smeltend asfalt.

Geniet ervan, nu het nog kan

Voorlopig kun je echter nog veilig naar buiten zonder meteen weg te schroeien. Geniet ervan nu het nog kan. Maar ondertussen is het een goed idee om in ieder geval de CO2-uitstoot van je vlucht alvast te compenseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.