Hitte aan de Oostkust

0
269

Het wordt heet, aan de oostkust van Australië. Top, zou je misschien denken. Perfect strandweer, ideaal om te surfen. Maar vergis je niet, in Australië betekent “heet” ook écht heet! Zo heet zelfs, dat als je zonder flip-flops het strand op rent, je in het ziekenhuis kan belanden!

In Melbourne (en het nabijgelegen surfplaatsje Geelong) wordt het 30 graden Celsius. Ook in Adelaide en Canberra zal het ongeveer net zo warm zijn. Dit zijn temperaturen die we in Nederland ook wel kennen (zo een beetje de hele afgelopen zomer). Maar in Sydney houden ze al rekening met 40 graden Celsius. Dat zijn geen grapjes meer.

Deze extreme hitte zal in het verloop van de komende week langzaam naar het westen trekken.

Volgens een weerman wordt de hitte veroorzaakt door een hogedrukgebied dat zich boven de Tasmaanse Zee en de Koraalzee. Samen met een lagedruk gebied elders leidt dit tot een soort fohnwind van hitte. Doordat de hitte van zee komt, zal ook de luchtvochtigheid hoog zijn, waardoor die 40 graden nog heter voelt.

Het zal alleen niet heel lang duren. Zo rond het weekend is de hitte voorbij. Daarna komt weer wat koelte en mogelijk regen.

Geniet dus van de komende dagen. Smeer je goed in, en draag flip-flops . Vooral de temperatuur van het strandzand kan bijzonder verradelijk zijn, zoals ook blijkt uit dit artikel dat we in januari 2017 plaatsten.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.